c S
Deutsche Bahnu manjkajo tri milijarde evrov 13.09.2019 14:27 Berlin, 13. septembra (STA) - Nemško državno podjetje Deutsche Bahn, ki upravlja z železniškim omrežjem v državi, bi za nemoteno delovanje potrebovalo dodatne tri milijarde evrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozorilo zvezno računsko sodišče. Dodatno zadolževanje po navedbah sodišča ne bo mogoče brez preseganja najvišjega dovoljenega skupnega dolga.

Pomanjkanje sredstev bo občutiti že konec letošnjega leta, je računsko sodišče navedlo v poročilu, predloženemu poslancem, ki ga je pridobila dpa. Kot je opozorilo, Deutsche Bahn ne bo sposoben kriti stroškov investicij, če bo prodaja njegovega evropskega prevoznika Arriva padla v vodo.

V Deutsche Bahn so za dpa pojasnili, da dokumenta niso prejeli, zato ga ne morejo komentirati. Poudarili so, da se "finančna stabilnost Deutsche Bahna med drugim odraža v nespremenjeni dobri bonitetni oceni na kapitalskem trgu".

Konec julija se je Deutsche Bahn z nemško vlado dogovoril za 86 milijard evrov težak paket, namenjen posodobitvi nemških železnic v naslednjih desetih letih. Gre za najbolj bogat posodobitveni program v zgodovini Nemčije. Ali bi lahko družba ta sredstva uporabila tudi za poplačilo preteklih dolgov, dpa ne navaja.