c S
Umirjanje gospodarske rasti in varčevanje se bo poznalo tudi v poslovanju ZZZS 13.09.2019 13:54 Ljubljana, 13. septembra (STA) - V ZZZS so zaskrbljeni nad obeti za prihodnje leto. Ob napovedih nižje gospodarske rasti in ker se zdravstvena reforma zamika, je vedno bolj realno, da bo treba tudi v zdravstvu že prihodnje leto začeti varčevati, pravijo. Umar je gospodarsko napoved za leto 2020 znižal s 3,1 na tri odstotke, za letos pa napovedal 2,8-odstotno realno rast BDP.

V letošnjem letu bo imel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) okoli 40 milijonov evrov več prihodkov, kot so jih načrtovali v finančnem načrtu. A pričakujejo, da jim vlada ne bo dovolila porabo teh sredstev že v tem letu. Zato bodo nekatere letos opravljene storitve lahko plačali šele v prihodnjem letu, so pojasnili za STA.

Skupščina ZZZS je že junija soglasno pozvala vlado in državni zbor k čim prejšnjemu sprejetju odloka, s katerim bi povišali dovoljeno porabo zavoda v letošnjem letu. A po četrtkovi objavi podatkov Umarja je jasno, da to ne bo mogoče uresničiti. Kot so za STA pojasnili na finančnem ministrstvu, ob nižjih napovedih in v luči zniževanja rasti izdatkov ne vidijo možnosti, da bi se zgornja meja izdatkov za ZZZS povišala.

Prihodki ZZZS so v letošnjem letu višji od načrtovanega v finančnem načrtu zaradi ugodnih razmer na trgu ter posledično višjih prihodkov iz naslova prispevkov. Višji so tudi drugi prilivi po mednarodnih sporazumih in povračila stroškov za zdravila s strani farmacevtskih družb. Že na junijski skupščini ZZZS so pojasnili, da bi dodatna sredstva namenili za skrajševanje čakalnih dob, boljšo oskrbo zdravstvenih oseb, plačilo bolniškega staleža in višje izdatke za zdravljenje v tujini.

Urad vlade za makroekonomske analize (Umar) je v četrtek napoved za leto 2020 znižal s 3,1 na tri odstotke. Na tej podlagi se je vlada odločila sprejeti varčevalne ukrepe, ki jih je predlagal finančni minister Andrej Bertoncelj. Na ministrstvih bodo tako uvedli linearni ukrep zmanjšanja proračunskih odhodkov v skupni višini 100 milijonov evrov, je na četrtkovi novinarski konferenci po seji vlade pojasnil finančni minister.

Na finančnem ministrstvu so za STA dodatno pojasnili, da "znižanje, kot ga je včeraj predlagala vlada za ministrstva, neposredno ne vpliva na ZZZS. Daje pa jasno sporočilo o resnosti tveganj prehitre porabe javnih sredstev".