c S
Po spremembi statuta v Bolnišnici Topolšica iščejo dva direktorja 13.09.2019 13:26 Topolšica, 13. septembra (STA) - Potem ko je Bolnišnica Topolšica po dlje časa trajajočih postopkih dobila nov statut, ki po novem poleg direktorja bolnišnice predvideva tudi strokovnega direktorja, zdaj z razpisom išče kandidate za obe mesti. Bolnišnico trenutno kot v. d. direktorja vodi Jurij Šorli, ki je za STA napovedal, da se bo prijavil na razpis za direktorja.

Bolnišnica Topolšica, za katero je prejšnja vlada v letu 2017 načrtovala združitev s celjsko bolnišnico, a načrte nato opustila, je v postopku sanacije, podobno kot več drugih bolnišnic po Sloveniji. Zahteva v okviru sanacije je bila tudi, da se v bolnišnici imenuje strokovni direktor, ki ga bolnišnica kot ločeno delovno mesto doslej ni imela. Za to pa je bilo treba spremeniti statut.

Po potrditvi statuta je svet Bolnišnice Topolšica danes v časniku Delo objavil razpis za delovni mesti direktorja bolnišnice in za strokovnega direktorja, oba za štiriletni mandat. Za obe delovni mesti se rok za prijavo na razpis izteče 26. septembra letos.

Jurij Šorli, ki bolnišnico kot v. d. direktorja vodi od sredine leta 2016, je danes napovedal, da se bo na razpis prijavil in pojasnil, da je njegova vizija nadaljevati razvoj bolnišnice v smeri vodilne pulmološke ustanove v vzhodni Sloveniji. Prav tako želi nadaljevati usmeritev, da bolnišnica služi bolnikom, njegova vizija je tudi nadaljnji tehnološki razvoj in informatizacijo bolnišnice ter nadaljnji strokovni razvoj in uravnoteženo poslovanje.

Šorli je ob tem pozitivno ocenil ukrep vlade oz. ministrstva za zdravje, ki je junija letos sklenilo pokriti obveznosti Bolnišnice Topolšica v višini 2,7 milijona evrov s ciljem dolgoročno zagotovili stabilno poslovanje in nemoteno izvajanje dejavnosti. Bolnišnica tako trenutno posluje uravnoteženo, skladno s finančnim načrtom.

"To po dolgem času pomeni, da imamo v enem obroku izplačane bruto in neto plače. Zadnji dve leti in pol do julija letos smo namreč to plačevali v dveh delih, najprej neto, nato pa vse prispevke ob naslednjem prilivu, kar je predstavljajo stalno grožnjo, da zaposleni ne bodo dobili denarja," je povedal Šorli.

V strokovnem smislu pa bolnišnica aktivno skrajšuje čakalne dobe na področju pljučnega raka. Zaradi tega so po Šorljivih besedah tudi druge ustanove po Sloveniji, ki opravljajo tovrstno diagnostiko, začele pospešeno preusmerjati bolnike v Topolšico. "To jemljem kot največji dosežek tako majhnega kolektiva," je izpostavil Šorli.

Medtem je poleg tega Bolnišnica Topolšica prav danes prejela prestižno nagrado s področja informacijskih tehnologij na letošnji konferenci CIO leta. V bolnišnici so prejeli nagrado za digitalno preobrazbo, ker jim je kot prvi bolnišnici v državi uspel prehod iz postopkov, ki so "temeljili na papirnati dokumentaciji, na digitalno obliko v vseh korakih bolnikove zdravstvene obravnave".

Bolnišnica Topolšica ima 240 zaposlenih, letno hospitalizira okoli 4000 ljudi in opravi dobrih 21.000 ambulantnih pregledov.