c S
Stroški dela v EU navzgor tudi v drugem četrtletju, v Sloveniji rast nadpovprečna 13.09.2019 11:31 Luxembourg, 13. septembra (STA) - Stroški dela na uro so se v območju evra v drugem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za 2,7 odstotka, v celotni EU pa za 3,1 odstotka. Najbolj so se znova zvišali v Romuniji, za 12,4 odstotka. V Sloveniji so porasli za 4,9 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

V evropski denarni uniji je bila rast stroškov dela na uro v drugem trimesečju v industriji na letni ravni 2,1-odstotna, gradbeništvu 2,4-odstotna, storitvenem sektorju 2,9-odstotna, v neposlovnih dejavnostih pa triodstotna.

V EU so medtem ti stroški v obravnavanem obdobju industriji porasli za 2,5 odstotka, gradbeništvu za 3,1 odstotka, storitvenem sektorju in neposlovnih dejavnostih pa za 3,3 odstotka.

Med državami članicami EU so stroški dela na uro med aprilom in koncem junija glede na enak čas lani najbolj poskočili v Romuniji (+12,4 odstotka), Bolgariji (+11 odstotkov), na Slovaškem (+10,6 odstotka) in Madžarskem (+10,1 odstotka). Najmanjšo rast pa so zabeležili na Portugalskem (0,9 odstotka) in Malti (1,1 odstotka).

Evropski statistiki so danes objavili tudi revidirane podatke o stroških dela na uro za prvo četrtletje: v območju evra so se okrepili za 2,5 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od predhodne ocene, v osemindvajseterici pa za 2,7 odstotka, kar je prav tako 0,1 odstotne točke več, kot so izračunali pred tem.