c S
Novi lastniki Vinaga za letos spet obljubljajo Mariborčana 13.09.2019 11:12 Maribor, 13. septembra (STA) - Trgatve te dni že potekajo tudi na 52 hektarjih vinogradov nekdanjega mariborskega Vinaga v Košakih, Jarenini in Svečini, ki jih je v skrb prevzel novi lastnik stare kleti v mestnem središču Maribora in nove kleti v Košakih Metalka Commerce. Po besedah direktorja Franca Ziherla bo letos na trgu znova tudi Mariborčan.

Novi lastniki nekdanjega Vinagovega kompleksa so za obdelavo vinogradov poskrbeli v sodelovanju z bližnjim vinogradnikom Matjažem Makom, ki je za 19 hektarjev vinogradov v Košakih skrbel že v času, ko jih je imela v najemu Ptujska klet. Trgatev so začeli z rizvancem, sicer pa imajo na voljo največ sauvignona.

Kot je za STA povedal Ziherl, si obetajo količinsko dober letnik, čeprav za zdaj težko pove bolj natančno, pokušnja prvega mošta pred tednom dni pa napoveduje tudi kakovostno vino.

Sicer pa so v podjetju že ustanovili hčerinsko družbo Vinag 1847, na katero bodo iz Metelke Commerca prenesli vinarsko dejavnost in premoženje Vinaga. S tem pa se mora strinjati tudi Sklad kmetijskih zemljišč, saj bodo morali na to podjetje prenesti tudi pogodbe o zakupu zemljišč.

Potem ko so se doslej večinoma ukvarjali z usposobitvijo kleti v Košakih in vinogradi, pa se bodo v zimskem obdobju bolj aktivno lotili urejanja stare kleti pod mestnim središčem. So pa medtem že uspeli odkupiti Vinagovo arhivsko zbirko, tako da okoli 90.000 steklenic, ki jih je stečajni upravitelj prodal ločeno od kompleksa, že vračajo v klet.

Ob tem je Ziherl poudaril tudi dobro sodelovanje z mariborsko občino in tamkajšnjim zavodom za turizem, s predstavniki katerih so se že srečali, zato verjame, da se bo Maribor kot mesto najstarejše trte na svetu s svojo vinsko zgodbo še naprej razvijal.