c S
Evropske borze uvodoma v zelenem 13.09.2019 10:19 London/Frankfurt/Pariz, 13. septembra (STA) - Indeksi na pomembnejših evropskih borzah se z izjemo londonske uvodoma gibljejo v zelenem. Vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakujejo nove ukrepe ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed).

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,07 odstotka nad izhodiščem. Frankfurtski DAX je pridobil 0,15 odstotka, pariški CAC 40 pa 0,14 odstotka. Indeks FTSE 100 na borzi v Londonu je medtem tik pod izhodiščem.

Predsednik Feda Jerome Powell je minuli teden nakazal, da bo njihova institucija še naprej delovala tako, da bo obdržala rast tamkajšnjega bruto domačega proizvoda. Analitiki ocenjujejo, da bo Fed še ta mesec dodatno znižal ključno obrestno mero.

Evropska centralna banka (ECB) je medtem na četrtkovi seji sprejela sklep o vnovični vzpostavitvi programa odkupovanja obveznic, namenjenega povečanju količine denarja v obtoku in posledično pospešitvi inflacije. Hkrati je še znižala obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank.

Vrednost evra se je zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1086 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,21 odstotka. ECB je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,0963 dolarja.

Azijske borze so sklenile večinoma v zelenem. V Tokiu je Nikkei 225 pridobil 1,05 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 0,83 odstotka, v Singapurju STI 0,53 odstotka, v Sydneyju pa All Ordinaries 0,17 odstotka. Šanghajska in seulska borza sta zaradi praznikov zaprti.