c S
Zdravstveni inšpektorat preverja skladnost izdelkov z ekstrakti industrijske konoplje z zakonodajo 13.09.2019 07:20 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Zdravstveni inšpektorat je začel izvajati inšpekcijske postopke, v katerih preverja, ali imajo prodajalci izdelkov, ki vsebujejo ekstrakte iz industrijske konoplje, dokazila o skladnosti z zakonodajo. Gre za prehranska dopolnila in kozmetiko, ki vsebujejo omenjene ekstrakte, postopek pa je začel izvajati zaradi varovanja zdravja potrošnikov.

Televizija Slovenija je namreč nedavno poročala, da je ministrstvo za zdravje odredilo umik prodaje izdelkov iz konopljinih vršičkov s trgovskih polic, kar da je močno razburilo proizvajalce in prodajalce.

Na ministrstvu so pojasnili, da je zdravstveni inšpektorat začel postopke, v katerih preverja, ali imajo prodajalci prehranskih dopolnil in kozmetike, ki vsebujejo ekstrakte industrijske konoplje oziroma sestavine iz delov rastline, ki se ne smejo uporabljati v kozmetičnih izdelkih, dokazila o skladnosti izdelkov z zakonodajo. Če teh nimajo, pa jih pozivajo, naj si jih pridobijo. "Postopki so v fazi pred izdajo odločbe, v kateri bo odrejen inšpekcijski ukrep, ki se bo nanašal na dejansko stanje pri posameznem zavezancu," so navedli.

Evropska komisija je namreč na podlagi evropske zakonodaje, ki ureja nova živila, 15. januarja 2019 v zbirki informacij, ki jih pridobi s strani držav članic, posodobila vnos, ki se nanaša na kanabinoide. S to posodobitvijo je postalo jasno, da se vsi ekstrakti rastline Cannabis sativa in iz njih proizvedeni izdelki, ki vsebujejo kanabinoide (CBD) in so opredeljeni kot živila, smatrajo za nova živila, za katere je pred dajanjem na trg potrebna odobritev v skladu z zakonodajo o novih živilih, so opozorili ministrstvu. Države članice EU so zato po njihovih navedbah na podlagi odločitve Evropske komisije v letu 2019 začele intenzivneje izvajati nadzore nad izdelki z ekstrakti CBD.

Kot so zapisali, se ukrep nanaša na izdelke, ki vsebujejo ekstrakte industrijske konoplje, medtem ko se za pridelovalce, proizvajalce in prodajalce živil iz industrijske konoplje, ki ne vsebujejo ekstraktov, ne spremeni nič. "To pomeni, da se izdelki, za katere nosilec živilske dejavnosti lahko dokaže zgodovino varne uporabe v EU, kot so npr. semena, konopljina moka in izdelki iz nje (piškoti, testenine, ploščice) in konopljino olje, lahko še naprej prodajajo, če so proizvedeni iz industrijske konoplje, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC, in vsebujejo le naravno prisoten CBD," so navedli.

Dodali so še, da so v kozmetičnih izdelkih sestavine, ki so pridobljene iz cvetnih ali plodnih vršičkov industrijske konoplje, prepovedane za uporabo v kozmetičnih izdelkih, sestavine iz drugih delov konoplje pa so dovoljene za uporabo. Ekstrakti CBD, ki se jim pripisujejo lastnosti zdravljenja ali preprečevanja bolezni in imajo dovoljenje za promet z zdravili, se lahko prodajajo kot zdravila.