c S
Slabša napoved Umarja vlado sili v racionalnejši porabo 13.09.2019 07:20 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je predstavil jesensko gospodarsko napoved, ki je slabša od spomladanske. Sloveniji je za letos napovedal 2,8-odstotno realno rast BDP, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi, napoved za prihodnje leto je nižja za 0,1 odstotne točke. Slabša napoved vlado sili v racionalnejšo porabo.

Umarjevo napoved je po seji vlade razkril finančni minister Andrej Bertocnelj, ki je pojasnil, da je vlada spomladi rebalans letošnjega proračuna pripravila na podlagi pomladanske napovedi. A rast bo slabša predvsem na račun slabšega drugega četrtletja, ko je prišlo predvsem do velikih sprememb pri zalogah.

S slabšo Umarjevo napovedjo bo treba spremeniti tudi poteze vlade; med drugim je že zamrznila izvrševanje proračuna, tako da bo vse večje nenačrtovane izdatke ministrstev do konca leta potrjevalo ministrstvo za finance. "Ministre sem pozval k varčevanju in črtanju nenujnih ukrepov," je poudaril Bertoncelj, ki meni, da bi del izpada prihodkov lahko nadomestili z varčevanjem.

Spomnil je, da na ministrstvih varčujejo že od septembra. "To varčevanje že poteka, jaz sem ministre samo pozval k bolj intenzivnemu varčevanju pri nenujnih ukrepih. Ne govorimo o tistem, kar so zakonske obveznosti, govorimo o nenujnih ukrepih, kjer lahko privarčujemo. Mislim, da je tako prav, v teh časih se je treba obnašati odgovorno in porabo v tem delu zamejiti," je ponovil.

Za prihodnje leto bo, kot je napovedal, načrtovano višino odhodkov državnega proračuna znižal za 100 milijonov evrov na 10,35 milijarde evrov. "Proračuna za leti 2020 in 2021 bosta oblikovana tako, da bosta skladna s fiskalnim pravilom," je zagotovil.

Tako je v pogovoru za Radio Slovenija povedal tudi premier Marjan Šarec, ki ga slabša gospodarska napoved Umarja ni presenetila. Novo oceno bo vlada upoštevala pri pripravi proračunskih dokumentov, pri čemer ji delo otežuje še fiskalno pravilo, je dejal.

Tako Bertoncelj kot Šarec sta povedala, da bodo predvidenih 100 milijonov evrov ministrstva privarčevala linearno. "To je nekako najbolj pošteno in pravično. Vsak bo moral prispevati nekaj več kot en odstotek svojega proračuna, da bo proračun uravnotežen," je dodal premier.

Obenem je zanikal, da linearno znižanje po ministrstvih nakazuje na to, da vlada nima izdelanih prioritet. Kot je poudaril, sta prioriteti zdravstvo in varnost. "Po drugi strani pa je treba skrbeti za gospodarstvo," je še izpostavil in dejal, da so že izpolnili "eno redkih predvolilnih obljub". "Razbremenili smo regres, kar so ljudje občutili v denarnicah, in to ugodno vpliva na domačo potrošnjo," je dejal.

Kot je na posebni novinarski konferenci pojasnila direktorica Umarja Maja Bednaš, je slabša napoved posledica upočasnitve rasti v trgovinskih partnericah in obetov do konca leta, ki vplivajo na izvoz in investicije izvoznega sektorja. Pri tem je izpostavila slabše napovedi za Nemčijo, ki je pomembna za izvoz.

"Kazalniki zaupanja v mednarodnem okolju se poslabšujejo že skoraj od začetka lanskega leta, kar negativno vpliva na izvozna naročila in povpraševanje. Obeti so do konca leta slabši, kot smo pričakovali spomladi," je dejala.

Poleg teh poglavitnih faktorjev, ki sta vplivala na popravek spomladanske napovedi, je izpostavila še objavljen podatek o gospodarski rasti v drugem letošnjem četrtletju. "Rast je bila le 2,5-odstotna in nekoliko nižja od pričakovanj. Poleg umiritve rasti v tržnih storitvah je bil opazen tudi negativen vpliv zalog," je pojasnila.

Objava jesenske gospodarske napovedi je bila sicer sprva predvidena za prihodnji teden, vendar so se zaradi pomena napovedi za delo vlade v sredo na Umarju odločili, da jo objavijo že danes. "Ne moremo govoriti o ohlajanju gospodarstva, je še vedno solidna in nad povprečjem EU," je pojasnila Bednaševa.

Negativni dejavniki se bodo najbolj odražali v nižji rasti bruto investicij ter občutnejšem negativnem prispevku menjave s tujino, hkrati pa bo rast zasebne potrošnje ostala razmeroma visoka. Upoštevajoč trenutne napovedi gospodarske rasti v trgovinskih partnericah bo rast bruto domačega proizvoda prihodnje leto ostala podobna.

K ohranjanju solidne rasti v napovedanem obdobju bo sicer pomembno prispevala domača potrošnja, ki jo bosta podpirala nadaljevanje razmeroma ugodnih gibanj na trgu dela in nadaljnja rast investicij, zlasti gradbenih. Te predstavljajo najpomembnejši segment investicijskih dejavnosti, tako letos kot tudi v prihodnjih dveh letih.

Med tveganji za uresničitev napovedi prevladujejo negativna tveganja v mednarodnem okolju, nekatera so se v zadnjih mesecih še okrepila.

V primeru njihove uresničitve bi bila lahko gospodarska rast še počasnejša od danes objavljene napovedi. T. i. alternativni scenarij za letos predvideva 1,7-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa dvoodstotno. "Še vedno daleč od recesijskih gibanj, ki smo jim bili priča v času krize," je dodala Bednaševa.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da je rast slovenskega gospodarstva kljub umirjanju še vedno pozitivna, glede na rezultate slovenskih podjetij je optimist tudi za v prihodnje. Opozarja pa na dve nevarnosti, in sicer na trgovinske vojne in predvsem na pomanjkanje delovne sile.

Minister je glede na rezultate slovenskih podjetij, ki so bolj izvozno usmerjena kot v letu 2008, manj zadolžena, inovativna in delujejo na razpršenem trgu, optimističen tudi za v prihodnje. Poleg tega je tudi Nemčija, največja trgovinska partnerica Slovenije, že sprejela nekatere ukrepe, ki bodo zagotavljali njeno rast, kar Počivalška dodatno navdaja z optimizmom.

Med nevarnostmi za prihodnjo rast pa je minister izpostavil trgovinske vojne in predvsem pomanjkanje delovne sile. "Pomanjkanje delovne sile je domač problem in je ključen. Če bomo ta problem uspešno rešili, me ni strah za gospodarsko rast," je zatrdil.