c S
ECB znova s programom odkupovanja obveznic, depozitno obrestno mero še znižala 12.09.2019 15:50 Frankfurt, 12. septembra (STA) - Evropska centralna banka (ECB) je na današnji seji sprejela sklep o vnovični vzpostavitvi programa odkupovanja obveznic, namenjenega povečanju količine denarja v obtoku in posledično pospešitvi inflacije. Obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank pa je še znižala - z minus 0,40 odstotka na minus 0,50 odstotka.

Ključno obrestno mero v območju evra je ECB ohranila pri nič odstotka, kjer vztraja od marca 2016. Nespremenjena ostaja tudi obrestna mera za mejno posojanje, ki je pri 0,25 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ECB pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ostale na sedanji ali nižji ravni, dokler se pričakovana inflacija ne bo približala inflacijskemu cilju, ki je tik pod dvema odstotkoma.

Za program odkupovanja obveznic, ki ga je že uporabila med letoma 2015 in 2018, bo ECB od novembra namenjala po 20 milijard evrov mesečno. Kot so navedli, bodo odkupi potekali tako dolgo, dokler bodo potrebne spodbude.

Napovedala je tudi uvedbo sistema za prilagajanje višine depozitne obrestne mere za poslovne banke. S tem želi po navedbah AFP omiliti posledice negativnih obrestnih mer za banke.

Odhajajoči predsednik ECB Mario Draghi, ki ga bo 31. oktobra na položaju nasledila nekdanja prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, je na novinarski konferenci po seji sveta poudaril, da so obeti za evrsko gospodarstvo "mračni", ECB pa je zato oklestila gospodarski napovedi za letošnje in prihodnje leto.

Po Draghijevih besedah lahko v prihodnje pričakujemo "podaljšano obdobje šibkosti". Vztrajali bodo tveganja za krčenje gospodarstva in pritisk zaradi nizke inflacije, je napovedal. Možnost recesije v evropski denarni uniji je majhna, a se je vendarle povečala, je ocenil in spomnil, da se ta scenarij v tretjem četrtletju obeta Nemčiji.

Izpostavil je še, da nadaljevanje šibke mednarodne trgovine v okolju svetovne negotovosti posebej škoduje predelovalnemu sektorju območja evra. Vlade evrskih držav s proračunskimi presežki je pozval, naj hitro sprejmejo učinkovite ukrepe za spodbujanje evrskega gospodarstva.

Osrednja denarna ustanova evropske denarne unije po novem pričakuje, da se bo bruto domači proizvod (BDP) evrskih držav letos okrepil za 1,1 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od junijske napovedi. Napoved rasti za prihodnje leto je znižala za 0,2 odstotne točke na 1,2 odstotka, napoved za leto 2021 pa je ohranila pri 1,4 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Inflacija naj bi medtem letos znašala 1,2 odstotka (po junijski napovedi 1,3 odstotka), prihodnje leto en odstotek (po junijski napovedi 1,4 odstotka), leta 2021 pa 1,5 odstotka (po junijski napovedi 1,6 odstotka).