c S
Purič: Odprava napak informacijskega sistema čudež, sredstva bomo počrpali 12.09.2019 14:32 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je vzpostavila zadovoljivo delovanje informacijskega sistema in preprečila zaustavitev vračil iz bruseljske blagajne, je danes v Ljubljani povedal resorni minister Iztok Purič in to označil za "čudež". Sloveniji bo po njegovih besedah uspelo počrpati sredstva za tekočo finančno perspektivo.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo je na današnji predstavitvi svojega dosedanjega dela izpostavil prav odpravljanje pomanjkljivosti v informacijskem sistemu vladne službe e-MA.

Napake je aprila lani ugotovil Urad RS za nadzor proračuna, Evropska komisija pa je Sloveniji s tega naslova poleti poslala pismo, v katerem jo je opozorila na možnost začasne zaustavitve povračil evropskih sredstev.

Purič je danes pojasnil, da težko naletiš na "bolj zamehurjen sistem", kot ga je decembra lani nasledil od predhodnika Marka Bandellija. So pa od januarja intenzivno delali na sanaciji e-MA in urad za nadzor proračuna je v reviziji, končani konec avgusta, oceno informacijskega sistema zvišal s tri na dve, kar pomeni, da sistem zdaj deluje zadovoljivo. Na tem področju bo sicer potrebnega še dela.

"To je za nas, pa tudi državo kot celoto, ko gre za črpanje evropskih sredstev, največji dogodek," je dejal minister. "Gre za čudež," je dodal, pri tem pa priznal, da je bil ta čas zelo stresen, da so bili ljudje v krču in pod pritiskom, ter da je več sodelavcev vmes obupalo in zapustilo vladno službo.

Pri sanaciji je sicer sodeloval zunanji izvajalec, pogodba z njim pa je bila težka 822.000 evrov.

Med dosežki je minister izpostavil tudi, da so decembra lani preprečili trajno izgubo 183 milijonov evrov sredstev evropske kohezijske politike, ki so bili ogroženi tudi zaradi pomanjkljivosti v e-MA, letošnjo kvoto pa so dosegli že avgusta, "tako da lahko na ta račun mirno spimo".

V nadaljevanju je opozoril na prepogoste "neupravičene kritike" glede črpanja evropskih sredstev, saj da javnost napačno interpretira delovanje črpanja.

To ima štiri faze. V prvi fazi se dodeli sredstva pristojnim ministrstvom, v drugi fazi ministrstva izvedejo razpise in sklenejo pogodbe, s čimer se lahko začne realizacija projektov, v tretji fazi pride do izplačil iz proračuna, ki zalaga evropska sredstva, šele v četrti fazi pa do povračil iz bruseljske blagajne. Črpanje tako ni samo četrta faza, je izpostavil Purič.

V programskem obdobju 2014-2020 je bilo v prvi fazi po njegovih besedah dodeljenih 2,52 milijarde evrov, kar predstavlja prek 80 odstotkov razpoložljive kvote kohezijskih sredstev, v drugi fazi nekaj čez dve milijardi evrov, v tretji fazi pa prek 800 milijonov evrov.

Po Puričevih besedah kaže, da bomo sredstva za to finančno perspektivo počrpali, "saj smo na približno taki ravni kot v prejšnji finančni perspektivi ali na še boljši".

V zvezi s programskim obdobjem 2021-2027 pa je dejal, da bo treba sprejeti prioritete in poiskati ravnotežje med raziskavami, razvojem in inovacijami na eni strani ter realnimi potrebami ljudi na terenu na drugi strani. Zanj so na prvem mestu pitna voda, kanalizacija, meteorne vode, protipoplavni ukrepi oz. tisto, kar človek vsak dan potrebuje.

Poudaril je še, da so želje in ambicije bistveno večje od sredstev, ki jih bomo dobili, "kar kaže na veliko investicijsko žejo, ki bo treba uskladiti in umiriti". Ljudje so se navadili na nepovratna sredstva, a bo v prihodnje potreben drugačen pristop, saj 100-odstotno financiranje ne bo več mogoče, projekti pa bodo morali biti na vseh ravneh pripravljeni bistveno bolje, je navedel.

Ko gre za novo perspektivo, je Slovenija po njegovih besedah že v fazi priprave, pogajanja na ravni EU potekajo in bodo verjetno končana prihodnje leto. Takrat bo že velika časovna stiska, zato se verjetno znova ne bodo mogli izogniti kritikam, je sklenil.