c S
Mos vsako leto povečuje mednarodno dimenzijo 12.09.2019 13:56 Celje, 12. septembra (STA) - V okviru 52. sejma Mos v Celju so danes pripravili mednarodno poslovno srečanje z naslovom Uspešno v Sloveniji, ki se ga je udeležilo 180 podjetij iz devetih držav. Zbrane je nagovoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je dejal, da sejem obrti in podjetništva vsako leto povečuje mednarodno dimenzijo.

Počivalšek, ki je ob torkovem odprtju Mosa pozdravil udeležence le prek video povezave, saj se je v okviru delegacije premierja Marjana Šarca mudil v Moskvi, si je poslovno-sejemsko prireditev v Celju prišel ogledat danes. Kot je dejal, se na njegovem ministrstvu zavedajo vloge pri krepitvi konkurenčnosti in rasti slovenskega gospodarstva.

"Država sicer lahko naredi vse za stabilno okolje in predvidljivo konkurenčno poslovno okolje. A za uspeh bodo potrebni predvsem znanje, pogum in vztrajnost podjetnikov in obrtnikov," je dejal.

Ocenil je, da se dobro medsebojno sodelovanje države in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) nedvomno odraža tudi v rezultatih poslovanja podjetij v letu 2018. Po podatkih Ajpes se je namreč število zaposlenih v gospodarskih družbah lani povečalo za skoraj 30.000. Lani so gospodarske družbe povečale skupne prihodke za devet odstotkov, pri čemer so se prihodki na tujih trgih povečali za 10 odstotkov na 40,7 milijarde evrov.

Neto dodana vrednost na zaposlenega pa je v letu 2018 znašala 44.415 evrov, kar je dva odstotka več kot leto prej. Gospodarska rast se je letos nekoliko umirila, a je na letni ravni še vedno stabilna, je poudaril minister.

Počivalšek tudi meni, da je danes slovensko gospodarstvo bolje pripravljeno na morebitno resnejšo ohladitev evropskega gospodarstva kot pred zadnjo krizo. "Izkušnja izpred desetih let nas je veliko naučila," je dejal.

Spomnil je, da je ministrstvo letos uvedlo spodbude malih vrednosti, t.i. vavčerje, kar je trg izjemno dobro sprejel. Na ta način bodo namreč podprli več kot 1500 obrtnikov in mikropodjetij.

Predsednik OZS Branko Meh pa je ocenil, da je Slovenija postala premajhna za vse proizvode in storitve slovenskih obrtnikov in podjetnikov. Zato se obrtniki povezujejo s tujimi, saj obrt in podjetništvo ne poznata meja. "Če bo šlo dobro gospodarstvu, bo dobro šlo vsem ljudem na svetu," je dodal.

Mednarodno poslovno srečanje v okviru Mosa pripravijo vsako leto. Dogodek, v okviru katerega so letos pripravili tudi več kot 300 individualnih sestankov, ponuja priložnost malim in srednje velikim podjetjem za promocijo, povezovanje, mreženje, pridobitev novih poslov, možnost novih poslovnih priložnosti, izmenjavo izkušenj in razvijanje idej o novih projektih ter navezovanje stikov za izvedbo le-teh s tujimi podjetji iz regije Alpe Adria.