c S
Umar napoved gospodarske rasti znižal na 2,8 odstotka 12.09.2019 13:24 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja znižal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos tako po novem napoveduje 2,8-odstotno realno rast BDP, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Napoved za prihodnje leto so znižali za 0,1 odstotne točke na tri odstotke.

Bertoncelj je na novinarski konferenci po današnji seji vlade pojasnil, da je vlada rebalans proračuna pripravila na podlagi spomladanske napovedi, da bo gospodarska rast letos dosegla 3,4 odstotka. Rast bo, tako minister, slabša predvsem na račun slabšega drugega četrtletja, ko je prišlo predvsem do velikih sprememb pri zalogah. Razmere naj bi se sicer v tretjem in zadnjem četrtletju nekoliko izboljšale.

S slabšo napovedjo bo treba spremeniti tudi poteze vlade; med drugim je vlada zamrznila proračun, tako da bo ministrstvo za finance do konca leta potrjevalo vse večje nenačrtovane izdatke drugim ministrstvom. "Ministre sem pozval k varčevanju in črtanju nenujnih ukrepov," je poudaril minister, ki meni, da bi del izpada prihodkov lahko nadomestili z varčevanjem.

Za prihodnje leto pa bo, kot je napovedal, višino odhodkov v proračunu znižal za 100 milijonov evrov na 10,35 milijona evrov. "Proračuna za leti 2020 in 2021 bosta oblikovana tako, da bosta skladna s fiskalnim pravilom," je zagotovil minister.