c S
Usklajevanje Levice in koalicije glede prenosa dopolnilnega zavarovanja znova prestavljeno 12.09.2019 14:31 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Usklajevanje koalicije in Levice ter predstavnikov pristojnih resorjev glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno je prestavljeno na petek. Ministrstvo za zdravje namreč ni pravočasno poslalo izračunov o javnofinančnih učinkih zakonskega predloga Levice, o katerem se usklajujejo, so danes navedli v Levici.

Na ministrstvu za zdravje so za STA danes pojasnili, da so izračune poslanski skupini Levica poslali v dogovorjenem roku, in sicer v sredo zvečer. Javnofinančne učinke predloga Levice sicer preučujejo oz. so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvo za finance.

Minister za zdravje Aleš Šabeder ob prihodu na sejo vlade v izjavi novinarjem številk ni razkrival. Zagotovo pa po njegovih navedbah kažejo, da bo treba "kar lep del sredstev" zagotoviti iz integralnega proračuna, zato bo svoje moral povedati tudi minister za finance Andrej Bertoncelj.

Sestanek delovne skupine koalicije in Levice za usklajevanje o prenosu dopolnilnega zavarovanja je že drugič ta teden prestavljen. V sredo minuli teden so se dogovorili, da bodo počakali izračune.

Levica bi namreč prek 500 milijonov evrov namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrala z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Minister za zdravje Aleš Šabeder je že opozoril, da s tem obremenjujejo le aktivno prebivalstvo ter da bo treba pri izračunih upoštevati tudi ohlajanje gospodarstva ter demografijo.

V Levici želijo, da predlog zakona do konca meseca s koalicijo uskladijo in vložijo v parlamentarni postopek, s tem pa tudi pogojujejo podporo proračunu za prihodnji dve leti. Ministrstvo pa želi to vprašanje urediti v sklopu zakona, ki bi ga dali na vlado junija. Čeprav se v koaliciji strinjajo s samim prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno, je Šabeder že večkrat poudaril, da mora biti odločitev v zvezi s tem strokovna in je zato ni mogoče sprejeti v enem mesecu.