c S
Na nemškem obzorju je recesija 12.09.2019 11:27 München, 12. septembra (STA) - Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je znižal napoved rasti nemškega bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjem in prihodnjem letu. Za letos jo je potisnil navzdol za 0,1 odstotne točke na 0,5 odstotka. Na obzorju je recesija, je opozoril predstavnik Ifa Timo Wollmershäuser in dodal, da so slabši obeti povezani z veliko negotovostjo.

"Nemško gospodarstvo je v nevarnosti, da zdrsne v recesijo. Šibkost v industriji se kot oljni madež postopoma širi v druge sektorje gospodarstva, kot je logistika, eden od ponudnikov storitev," je dejal Wollmershäuser, ki je na inštitutu zadolžen za napovedi. "Napoved je povezana z veliko negotovostjo," je opozoril. Kot je pojasnil, namreč za zdaj predvidevajo, da ne bo prišlo do trdega brexita ali izbruha trgovinske vojne z ZDA.

Nemško gospodarstvo se je v letošnjem prvem četrtletju na ravni trimesečja okrepilo za 0,4 odstotka, v drugem četrtletju pa skrčilo za 0,1 odstotka. Ifo pričakuje, da bo za prav toliko nazadovalo tudi v tekočem tretjem četrtletju. "Tehnično gledano bo to recesija," je spomnil Wollmershäuser. O tehnični recesiji namreč govorimo, ko se gospodarstvo skrči dve četrtletji zapored. V zadnjem četrtletju leta 2019 inštitut pričakuje okrevanje nemškega BDP. Letos naj bi tako Nemčija sklenila z 0,5-odstotno rastjo.

Ifo je sicer poslabšal tudi obete za prihodnje leto. Potem ko je pričakoval, da bo gospodarska rast leta 2020 v Nemčiji 1,7-odstotna, zdaj pa predvideva, da bo 1,2-odstotna. Leta 2021 naj bi medtem država, ki velja za motor evrskega območja, zabeležila 1,4-odstotno rast BDP.