c S
Evropske borze na najvišjih ravneh v zadnjih šestih tednih 12.09.2019 10:49 Frankfurt, 12. septembra (STA) - Evropske borze so današnji trgovalni dan začele v zelenem, borzni indeksi pa so se povzpeli na najvišje ravni v zadnjih šestih tednih. Vlagatelji so dobro razpoloženi zaradi znamenj o popuščanju trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko, še naprej pa se med njimi krepijo pričakovanja, da bo ECB danes sprejela nove stimulativne ukrepe.

Iz Pekinga so v sredo sporočili, da bodo za leto dni odpravili carine na več ameriških izdelkov, med njimi morsko hrano in zdravila proti raku, ne pa tudi na blago, ki ima v uvozu na Kitajsko največje deleže, denimo na sojo in svinjino. S tem so očitno ponudili roko sprave ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški predsednik Donald Trump se je po tej novici odločil, da ZDA s 1. oktobrom še ne bodo uvedle višjih carin na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske, ampak bodo to storile 15. oktobra.

ZDA in Kitajsko sicer prihodnji mesec čaka nov krog trgovinskih pogajanj.

Na borzne trge ugodno vplivajo tudi pričakovanja, da bodo svetovne sile sprejele nove ukrepe za spodbujanje gospodarstva. Evropska centralna banka (ECB) bo prav na današnji seji odločala o novih ukrepih, s katerimi bi pognala gospodarsko aktivnost in spodbudila inflacijo. Trgi pričakujejo nadaljnje znižanje depozitne obrestne mere, ki jih je nakazala sama ECB, nekateri omenjajo ponovno uvedbo programa odkupovanja obveznic.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj po 10. uri na ravni 3530 točk, kar je 0,38 odstotka več kot ob koncu sredinega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej poskočil za 0,27 odstotka, pariški CAC 40 za 0,24 odstotka, londonski FTSE 100 pa za 0,34 odstotka. Züriški SMI trenutno izgublja 0,02 odstotka, milanski FTSE Mib pridobiva 0,37 odstotka, dunajski ATX pa 0,25 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu medtem beleži 0,34-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1003 dolarja.

Azijske borze so večinoma sklenile pozitivno. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,75 odstotka, prav toliko je pridobil tudi šanghajski osrednji indeks. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 0,22 odstotka. All Ordinaries je medtem napredoval za 0,20 odstotka, borza v južnokorejskem Seulu pa je zaradi praznika zaprta.