c S
Vlada predvidoma o najnovejših gospodarskih napovedih 12.09.2019 07:53 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Vlada bi se utegnila na današnji seji seznaniti z Umarjevo jesensko napovedjo gospodarskih gibanj. Ko bo napoved gospodarske rasti za srednjeročno obdobje znana, bo vlada lahko dokončno oblikovala predloga proračunov in ostalih proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki napoved makroekonomskih gibanj objavlja spomladi in jeseni, je konec marca za letos napovedal 3,4-odstotno gospodarsko rast. Za prihodnje leto jo je postavil pri 3,1 odstotka, za leto 2021 pa nekaj pod tremi odstotki.

Svetovno gospodarstvo ob zaostrovanju razmer izgublja zagon, posledično se umirja rast v Sloveniji. Ta sicer ostaja precej nad povprečjem EU, a se obeti poslabšujejo. Bruto domači proizvod se je po podatkih statističnega urada v letošnjem prvem četrtletju povečal za 3,3 odstotka, v drugem za 2,5 odstotka.

Vlada mora proračunske dokumente v obravnavo v DZ poslati najpozneje do 1. oktobra. Zgornjo mejo izdatkov je že določila, dokumente pa bo po napovedih finančnega ministra Andreja Bertonclja potrdila po tem, ko se bo seznanila z Umarjevo najnovejšo napovedjo gospodarskih gibanj.