c S
Oktobra sedem javnih razpisov za razvojna sredstva 11.09.2019 16:02 Celje, 11. septembra (STA) - Gospodarsko ministrstvo bo oktobra objavilo sedem javnih razpisov razvojnih sredstev za mikro, mala in srednje velika podjetja, za katere bodo namenili 54 milijonov evrov, je na dogodku Podjetna Slovenija, ki je danes potekal v okviru celjskega sejma Mos, napovedala predstavnica gospodarskega ministrstva Karin Žvokelj.

Kot je še povedala, so letos začeli z e-prijavami na razpise, s hitrejšo obravnavo vlog do izbora upravičencev in pospešitvijo izplačil. Ministrstvo ima sicer letos na voljo skupaj 235,4 milijona evrov razvojnih sredstev za mikro, mala in srednje velika podjetja.

Trenutno je odprtih 12 javnih razpisov v skupni višini 80 milijonov evrov. Po besedah Žvokljeve ministrstvo podpre največ projektov s področja tehnologije, razvoja in internacionalizacije.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič je dejala, da so letos za podporo mikro, malih in srednje velikih podjetij imeli na voljo 140 milijonov evrov, od tega je že porabljenih 115 milijonov evrov.

Po njeni oceni je bilo letos izredno veliko povpraševanje po mikro kreditih, s katerimi bodo nadaljevali tudi prihodnje leto.

Postregla je tudi s podatkom, da so letos skupno podprli že več kot 3500 projektov, od tega preko 1800 projektov v okviru finančnih spodbud in več kot 1700 projektov prek vavčerjev.

Podjetniki imajo na voljo tudi semenski kapital, ki je namenjen zagonu inovativnih podjetij, in posebne spodbude za digitalno transformacijo svojih podjetij.

Kot primer dober prakse pa na podjetniškem skladu izpostavljajo podjetje Chipolo iz Trbovelj, ki svoje pametne sledilnike uspešno razvija tudi s pomočjo sredstev, pridobljenih na njihovih razpisih.