c S
V pričakovanju poteze ECB 11.09.2019 14:54 Frankfurt, 11. septembra (STA) - Evropska centralna banka (ECB) bo na četrtkovi seji odločala o novih ukrepih, s katerimi bi pognala gospodarsko aktivnost in spodbudila inflacijo. Trgi pričakujejo nadaljnje znižanje depozitne obrestne mere, ki jih je nakazala sama ECB, nekateri omenjajo ponovno uvedbo programa odkupovanja obveznic.

Konec julija je ECB na svoji zadnji seji pred poletnimi počitnicami ocenila, da bodo obrestne mere najmanj do prve polovice leta 2020 ostale na trenutni ravni ali nižje. S tem je nakazala pot nadaljnjega nižanja obrestnih mer, ki so že tako ali tako na zgodovinsko najnižjih ravneh.

Ključna obrestna mera v območju evra je pri nič odstotka, kjer vztraja od marca 2016. Obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank je pri minus 0,40 odstotka, torej morajo banke plačevati, če imajo pri ECB deponirana presežna sredstva. Obrestna mera za mejno posojanje je postavljena pri 0,25 odstotka.

Ukrepi, s katerimi bi spodbudili gospodarsko rast, ki jo zavirajo številne negotovosti in trenja, pa predstavljajo precejšnje breme za evropske banke. Te v okolju negativnih obrestnih mer vse težje ustvarjajo presežke, zato si bankirji želijo rešitve, s katero bi nekoliko ublažili negativne učinke. Nekateri napovedujejo določitev pogojev, po katerih bodo določeni depoziti oproščeni negativnih obresti.

Čeprav je ECB program odkupovanja obveznic, ki ga je zagnala marca 2015, zaključila konec lanskega leta, nekateri ugibajo o njegovem vnovičnem zagonu. Njegov namen je povečati količino denarja v obtoku ter s tem okrepiti šibke inflacijske pritiske in se izogniti nevarnosti deflacije. Območje z evrom je, spomnimo, avgusta zabeležilo enoodstotno inflacijo.

Cilj ECB je imeti inflacijo malenkost pod dvema odstotkoma, poteza, ki jo bo potegnila v četrtek, pa bo najverjetneje ena zadnjih, ki jo bo sprejela pod vodstvom Maria Draghija. Ta se s te funkcije poslavlja konec oktobra. Silnih preobratov po tem ni pričakovati, saj je njegova naslednica Christine Lagarde naklonjena nadaljevanju ekspanzivne denarne politike.

ECB bo tokrat objavila novo napoved o gibanju bruto domačega proizvoda in inflacije, ki jo vsako leto razkrije marca, junija, septembra in decembra. Junija je za letos napovedala 1,2-odstotno gospodarsko rast v območju z evrom in inflacijo v višini 1,3 odstotka. Obe pa naj bi se v prihodnjih dveh letih malenkost okrepili, inflacija naj bi ostala precej pod dvema odstotkoma.

Po napovedih bo ta mesec stekel nov niz ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja bank z ugodnimi posojili za spodbujanje kreditiranja podjetij (TLTRO III). V njih naj bi bila obrestna mera za vsako operacijo določena na ravni, ki je za 10 bazičnih točk višja od povprečne obrestne mere, ki se bo uporabljala v operacijah glavnega refinanciranja v času trajanja posamezne operacije TLTRO III.