c S
OPEC poziva k vnovičnim rezom v proizvodnjo nafte 11.09.2019 14:54 Pariz, 11. septembra (STA) - Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) je danes pozvala k nadaljnjim rezom v proizvodnjo nafte, saj bodo zaloge črnega zlata po oceni Opeca še naprej rasle hitreje od povpraševanja. Članice Opeca bodo sicer o omejitvi proizvodnje z nekaterimi nečlanicami kartela razpravljale v četrtek.

Po napovedih se bo povpraševanje po nafti letos in prihodnje leto okrepilo za milijon 159-litrskih sodov dnevno. "Ne glede na to bo rast povpraševanja še vedno nižja od zalog, za katere bodo poskrbele predvsem nečlanice Opeca," so zapisali v kartelu.

Po oceni organizacije je sicer proizvodnja v državah, ki niso članice Opeca, letos zrasla za dva milijona sodov dnevno, prihodnje leto pa bo za 2,5 milijona sodov dnevno. Pri tem bodo največjo vlogo odigrale ZDA.

"Vse države proizvajalke imajo odgovornost, da pomagajo zagotoviti stabilnost naftnega trga," so prepričani v Opecu. V poročilu je organizacija še zapisala, da je Opec sicer tudi okrepil dnevno proizvodnjo za 136.000 sodov na več kot 29,7 milijona sodov, predvsem zaradi večje proizvodnje v Savdski Arabiji.