c S
Ministrstvo predstavilo transferje in olajšave družinam po ukinitvi dodatka za delovno aktivnost 11.09.2019 07:50 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predstavilo višino transferjev in olajšav, ki jih bodo po ukinitvi dodatka za delovno aktivnost prejemali nekateri tipi družin. Sporočili so tudi, da po njihovi oceni dodatek ni več učinkovit, saj da v času gospodarske rasti in pomanjkanja delovnih mest ne spodbuja k zaposlovanju.

V objavi na spletni strani so izpostavili, da je bil dodatek za delovno aktivnost sprejet kot dodatek k denarni socialni pomoči leta 2011 v času največje gospodarske krize, ker je bila takrat denarna socialna pomoč nizka. Znašala je 230 evrov, država pa je z dodatkom za delovno aktivnost izboljševala položaj socialno ogroženih.

Dodatek za delovno aktivnost danes postaja redni dodatek delovno aktivne populacije v času, ko na trgu dela primanjkuje delovne sile. Na ministrstvu tudi ocenjujejo, da bosta aktivna politika zaposlovanja in socialna aktivacija v razmerah gospodarske rasti in stanja na trgu dela, kjer primanjkuje delovne sile, bolj učinkovita od dodatka.

Ministrstvo je z letom 2019 ohranilo mejo osnovne socialne pomoči na 402,18 evra, kar je 172 evrov več kot leta 2011. Za to so namenili dodatnih 86 milijonov evrov letno, sprostili pa so tudi vse varčevalne ukrepe na področju družinske politike, za kar je ministrstvo namenilo dodatnih 58 milijonov evrov, so še pojasnili.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo imel v sredo na mizi novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost, kar je razburilo nevladne organizacije in med drugim tudi poslance Levice in SD. Ti vladi očitajo, da izvaja izrazito antisocialno politiko, čeprav je v koalicijski pogodbi zapisano, da bodo ravno ta dodatek za delovno aktivnost ne ukinili, ampak celo zvišali. Opozorili so, da bo več kot 23.000 oseb prejelo bistveno nižjo socialno pomoč ali pa bodo pravico do pomoči izgubili. Poslanska skupine Levice je k predlogu že vložila dopolnila.

Ukinitvi dodatka nasprotuje tudi stranka SD, kjer se bojijo, da bodo takšni ukrepi le še povečali revščino v Sloveniji. Dodajajo, da lahko past neaktivnosti preprečujemo z boljšimi in pravičnejšimi ukrepi, napovedali pa so tudi, da novele zakona o socialno varstvenih prejemkih ne bodo podprli, piše na spletni strani SD.

Tudi nevladne organizacije opozarjajo, da bo ukrep močno poslabšal življenje mater samohranilk in drugih gospodinjstev z nizkimi dohodki, v katerih je zaposlena samo ena odrasla oseba. Socialno pomoč bo izgubilo ali pa se bo znižala več kot 4000 družinam, so opozorili.

Na ministrstvu so pripravili izračun transferjev in olajšav iz državnega in občinskega proračuna različnim tipom družin brez premoženja in drugih dohodkov ob predpostavki ukinitve dodatka za delovno aktivnost:

Enostarševska družina na minimalni plači z enim otrokom:

v vrtcu: 462,35 evra

v osnovni šoli: 134,35 evra

v srednji šoli: 229,47 evra

Enostarševska družina na minimalni plači z dvema otrokoma:

v vrtcu: 1262,83 evra

v osnovni šoli: 572,07 evra

v srednji šoli: 733,51 evra

Štiričlanska družina (oba brez zaposlitve) z dvema otrokoma:

v vrtcu: 2099,29 evra

v osnovni šoli: 1378,31 evra

v srednji šoli: 1541,67 evra

Štiričlanska družina (1 na minimalni plači, drugi brez zaposlitve) z dvema otrokoma:

v vrtcu: 1375,08 evra

v osnovni šoli: 654,10 evra

v srednji šoli: 817,46 evra

Štiričlanska družina (oba starša na minimalni plači) z dvema otrokoma:

v vrtcu: 951,48 evrov

v osnovni šoli: 231,92 evrov

v srednji šoli: 422,16 evrov