c S
Na gospodarskem forumu na Mosu o gospodarstvih nekdanje skupne države 11.09.2019 07:48 Celje, 10. septembra (STA) - V sklopu poslovno-sejemske prireditve Mos, ki so jo danes odprli na celjskem sejmišču, je potekal tudi mednarodni gospodarski forum Slovenije, Hrvaške, Srbije in Črne gore. Udeleženci so ocenili, da je med gospodarstvi teh držav kar nekaj podobnosti, med priložnostmi za izboljšave pa so med drugim navedli poenostavitev poslovnega okolja.

Glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije Bojan Ivanc je navzočim predstavil makroekonomske podatke omenjenih štirih držav ter možnosti za poslovanje z njimi, poseben poudarek pa dal Črni gori kot državi partnerici letošnjega Mosa.

Blagovna menjava med Slovenijo in Črno goro na letni ravni znaša 120 milijonov evrov. Slovenija v to državo izvozi največ cestnih vozil, farmacevtskih proizvodov in električnih strojev. Iz Črne gore uvaža predvsem barve kovine in kovinske izdelke oz. izdelke, ki nimajo veliko dodane vrednosti, je povedal.

Lani je Slovenijo obiskalo 12.000 turistov iz Črne gore, ki so v povprečju bivali 2,5 dneva. Bruto domači proizvod na prebivalca v Sloveniji znaša 22.100 evrov, na Hrvaškem 11.900 evrov, v Črni gori 6900 evrov in Srbiji 6100 evrov.

Za slovenske vlagatelje je Črna gora po Ivančevem mnenju zanimiva zato, ker so tam tuji vlagatelji izenačeni z domačimi. Med slovenskimi družbami, ki so že prisotne na črnogorskem trgu, je izpostavil NLB, Petrol, Gorenje, Studio Moderna, Lindab in Sportino.

Potencial v gospodarskem sodelovanju Ivanc vidi na področju energetike, turizma, kmetijstva, gradbeništva, varstva okolja, lesnopredelovalne industrije in pri digitalizaciji javne uprave.

Predstavnik Gospodarske zbornice Črne gore Željko Baltić je povedal, da je lani povprečna plača v Črni gori znašala 511 evrov, med drugim so v letu 2018 zabeležili več kot milijardo evrov turističnega prometa. Spomnil je, da je črnogorska vlada januarja letos sprejela program za večjo konkurenčnost gospodarstva.

Na celjskem sejmišču je danes potekal tudi slovensko-kitajski poslovni forum, na katerem je direktorica Spirita Ajda Cuderman ocenila, da imata Slovenija in Kitajska zgledne diplomatske odnose.

Slovenija na Kitajskem že vrsto let uspešno predstavlja celo paleto izdelkov, od leta 2007 do danes pa je Spirit v tej državi pripravil vrsto gospodarskih dogodkov, je povedala. Z več kitajskimi agencijami je Spirit podpisal memorandume o sodelovanju, od leta 2008 do letos pa je finančno podprl več kot 20 delegacij, ki so se odpravile na Kitajsko.

Slovenija na Kitajsko izvozi za več kot 300 milijonov evrov blaga letno, uvoz od tam pa je vreden 1,1 milijarde evrov.