c S
Vlada sklenila podpreti raziskave pri koruzi in vinu 11.09.2019 07:47 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Vlada je sklenila v veljavni načrt razvojnih programov 2019-2022 uvrstiti dva projekta s področja raziskav v kmetijstvu in gozdarstvu. Gre za projekta z naslovom Blaženje stresa koruze v luči podnebnih sprememb in Izboljšanje kakovosti slovenskih belih vin, vsak je vreden po približno 400.000 evrov.

Projekta sta bila izbrana v okviru javnega razpisa za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2019, so po današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo sporočili iz urada za komuniciranje.

Cilj projekta blaženja stresa koruze v luči podnebnih sprememb je povečati razvoj novih metod obvladovanja novih bolezni in škodljivcev, ki so bili vneseni v Slovenijo in bodo zaradi posledic podnebnih sprememb lahko povzročili velike izgube v kmetijski pridelavi. Raziskava bo pripomogla k stabilni pridelavi varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane ter k povečanju konkurenčne sposobnosti kmetijstva. Izhodiščna vrednost projekta je 400.117 evrov.

Cilj projekta izboljšanja kakovosti slovenskih belih vin pa je, kot pove že naslov, izboljšati kakovost in stil slovenskih belih vin, da bo povečana konkurenčna sposobnost vinarjev. To je sicer tudi eden od strateških ciljev razvoja slovenskega kmetijstva z ohranitvijo tržnega deleža doma in povečanjem prodaje izven Slovenije. Izhodiščna vrednost projekta je 400.087 evrov.