c S
Šarec z Medvedjevom o vlaganjih v železnice, pa tudi o nuklearki 10.09.2019 17:47 Moskva, 10. septembra (STA) - Ruske vlagatelje zanimajo predvsem vlaganja v slovensko infrastrukturo, je danes po pogovorih z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom v Moskvi povedal slovenski premier Marjan Šarec. Zanimajo jih predvsem vlaganja v energetiko, pa tudi modernizacijo železnic. Govorila sta tudi o morebitnem drugem bloku nuklearke v Krškem, je povedal.

Kot je po srečanju za slovenske medije v Moskvi povedal premier, so na današnjih pogovorih govorili predvsem "o prihodnjih vlaganjih slovenskih podjetij v Rusiji in obratno".

Pregledali smo tudi politično dogajanje, "kjer seveda nimamo enakih stališč, kar je razumljivo, glede na to, da je Slovenija članica EU".

Ruske vlagatelje sicer po besedah Šarca zanimajo predvsem vlaganja v energetiko in infrastrukturo, slovenske pa v nadaljevanje širjenja farmacevtske industrije "in druge tehnologije, od elektronske do kmetijske". "Naše znanje bi radi prodali. Ker Slovenija je znana po tem, da imamo dobre strokovnjake, veliko znanja. To je naš izvozni artikel," je dejal Šarec.

Glede vlaganja v infrastrukturo ruske investitorje zanima predvsem modernizacija slovenskih železnic, zlasti vozlišče Pragersko, pa tudi drugi tir in druge posodobitve železniškega omrežja, je pojasnil premier. "To je za Slovenijo izjemnega pomena, saj imamo dokaj zastarelo železniško omrežje. Ko bo čas za to, bo objavljen razpis, kamor se bodo lahko prijavili vsi, ki bodo izpolnjevali pogoje. To smo jim povedali," je dejal.

Po njegovih besedah so govorili tudi o turizmu. To je izpostavil tudi na skupni novinarski konferenci z Medvedjevom. Poudaril je, da so ruski turisti na desetem mestu po nočitvah v Sloveniji.

Beseda je tekla tudi o Mercatorju, je še potrdil Šarec. Kot je dejal, Slovenija ne bo nasprotovala prevzemu Mercatorja v Fortenovo, "pogoj pa je, da ostanejo slovenski dobavitelji znotraj sistema".

Medvedjev je ob začetku srečanja s Šarcem izpostavil pričakovanje, da bo slovenska vlada odigrala svojo vlogo pri reševanju vprašanja Agrokorja in s tem tudi Mercatorja.

"Slovenska vlada lahko odigra vlogo v okviru zakonodaje in pristojnosti, ki jih ima. Kot rečeno, morajo biti izpolnjeni vsi pogoji. Upoštevati je tudi treba, da smo del evropskega pravnega reda. Slovenska vlada zagotovo ne bo nasprotovala temu, kar bo v skladu z zakonodajo in pravnim redom," je zatrdil Šarec.

Potrdil je še, da sta se z Medvedjevom pogovarjala tudi o sodelovanju Rusije pri morebitni izgradnji drugega bloka krške nuklearke. "Tudi na tem področju so Rusi zainteresirani za sodelovanje. Rusija že gradi nuklearko na Madžarskem. Povedal sem jim, da je pri nas, kar se tiče drugega bloka nuklearke pred nami še dolg proces. To se lahko raztegne na kakšnih deset let," je pojasnil.

Ni pa želel povedati, na čigavo pobudo sta se pogovarjala o tem. "To ni pomembno, pomembno je, da smo o tem govorili," je dejal.

Na vprašanje, kako bi, če bi Rusija gradila drugi blok NEK, to vplivalo na slovenske odnose z ZDA, pa tudi kako bo na te odnose vplival njegov obisk v Moskvi, je odgovoril: "Slovenija ni ne proameriška ne proruska, Slovenija je proevropska in proslovenska."

"Kot vse druge države, ki imajo bilateralne odnose z Rusijo, jih ima tudi Slovenija. Nenazadnje je pred kratkim Mercedes odprl tovarno v Rusiji. Vse države EU imajo tovrstne odnose in se mi zdi to tudi prav, saj dialog mora teči," je poudaril slovenski premier.

"Kar pa se tiče vprašanja, kaj bodo menili Američani, je pa tako, da bo vsa infrastruktura, ki se gradi v Sloveniji, podvržena javnim razpisom. In na ta javni razpis se ima pravico prijaviti vsak, kdor izpolnjuje pogoje," je dodal.

Šarca v Moskvi spremlja tudi zunanji minister Miro Cerar, ki se je sestal z ruskim ministrom za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantinom Noskovom, s katerim sopredsedujeta medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se je nazadnje sestala junija.

Ministra sta zadovoljna, da bodo nekateri projekti, zastavljeni na zadnjem zasedanju komisije, na današnjem poslovnem srečanju slovenskih in ruskih podjetij nadgrajeni s podpisom dveh večjih poslovnih pogodb s področja energetske učinkovitosti, in sicer s strani Petrola in ruskih partnerjev. Okrepitev sodelovanja na omenjenem področju odpira priložnosti za skupno slovensko-rusko sodelovanje tudi na tretjih trgih, so sporočili z MZZ.

S Šarcem so v Moskvi predstavniki desetih slovenskih družb, ki so že prisotne na ruskem trgu, svoje delovanje pa so pripravljene nadgraditi z novimi visokotehnološkimi projekti. Poleg družb Krka in Iskratel, ki sta največji investitorki v Rusiji, so to še podjetja Comita, Duol, Elan Inventa, Geoplin, Kolektor, Petrol, Riko in SIJ.