c S
Kitajska odpravlja omejitve tujih nakupov delnic in obveznic 10.09.2019 17:00 Šanghaj, 10. septembra (STA) - Kitajska je danes odpravila omejitve za tuje institucije, ki želijo na Kitajskem kupiti delnice in obveznice. Državni regulator si prizadeva tudi za odpravo administrativnih licenc za tuje vlagatelje. Analitiki ukrep Kitajske vidijo v luči trgovinskega spora z ZDA in vse več znakov gospodarskega ohlajanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske oblasti so ukrepe napovedale že spomladi. Trgovinska vojna, ki jo je sprožil ameriški predsednik Donald Trump in katere glavna posledica so višje carine na uvoz kitajskega blaga, je bila takrat že v polnem teku.

Kitajska je poleg odprave omejitev pri kupovanju delnic in obveznic med drugim napovedala zmanjšanje uvoznih dajatev za vozila in okrepitev varovanja intelektualne lastnine. Vse to je del zahtev Washingtona, ki Pekingu med drugim očita nepoštene trgovinske prakse in krajo intelektualne lastnine.

Ameriški in kitajski trgovinski pogajalci bodo za skupno pogajalsko mizo ponovno sedli oktobra v Washingtonu. Nov krog pogajanj bo sledil uvedbi novih carin, ki sta jih velesili ena za drugo uvedli s 1. septembrom.