c S
Agencija še čaka na revidirano letno poročilo Adrie Airways 10.09.2019 14:30 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Agencija za civilno letalstvo še čaka revidirano letno poročilo Adrie Airways za lansko leto, ki ga mora družba danes do polnoči dostaviti, sicer ji agencija lahko odvzame operativno licenco. V letalski družbi so za STA zatrdili, da bodo rok spoštovali in do konca dneva tudi dostavili poročilo, s katerim želijo dokazati solventnost.

Na agenciji so za STA pojasnili, da omenjenega revidiranega poročila Adrie še niso prejeli. Če agencija ne bo prejela letnega poročila, ima možnost, da začasno odvzame operativno licenco, izda začasno operativno licenco, preklice operativno licenco ali pa sklene, da letalski prevoznik licenco obdrži.

V skladu z evropsko uredbo o letalstvu morajo letalski prevozniki revidirano bilanco lokalni agenciji za civilno letalstvo oddati v šestih mesecih po koncu poslovnega leta oziroma najkasneje v skladu z državno zakonodajo, ki velja za gospodarske družbe - v Sloveniji torej do 31. avgusta. Agencija je ta rok Adrii Airways podaljšala.

Agencija za civilno letalstvo namreč med drugim nadzoruje finančno ustreznost letalskih družb, saj je s solventnostjo povezana tudi izdaja licence za letenje.

Družba je medtem uspela nekoliko zbližati stališča v pogajanjih s piloti, medtem ko se s predstavniki kabinskega osebja še pogaja.

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je v petek s poslovodstvom Adrie Airways dosegel dogovor o osnutku nove kolektivne pogodbe in zamrznil napovedano stavko, njegovo članstvo pa bo o podpisu kolektivne pogodbe odločalo ta teden, prihodnji teden naj bi jo z družbo podpisali.

Če se bo poslovodstvo Adrie držalo sklenjenega dogovora, bo po podpisu kolektivne pogodbe pilotov sledil tudi preklic še ostalih dveh stavk, ki sta sicer napovedani za od 18. do 20. septembra ter za od 30. septembra do 2. oktobra. Sindikat je namreč želel boljše delovne pogoje za pilote.