c S
Levica s predlogom zakona za plačano odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolcev 10.09.2019 13:25 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Levica je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona, po katerem bi bili vsi zaposleni starši upravičeni do dneva plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolcev v šolo na prvi šolski dan. Podpise je prispevalo skupno 34 poslancev iz vrst Levice in SDS ter en poslanec SD, so sporočili iz Levice.

Kot so spomnili v Levici, je vrhovno sodišče oktobra 2018 odločilo, da so javni uslužbenci na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičeni do dneva plačane odsotnosti z dela. To pomeni, da danes to zakonsko pravico lahko uveljavljajo le starši, ki so zaposleni v javnem sektorju, in le nekateri starši, zaposleni v zasebnem sektorju. "Ostali zaposleni starši zunaj javnega sektorja so medtem prepuščeni internim dogovorom z delodajalcem," so dodali.

Neenak položaj zaposlenih staršev prvošolčkov je po mnenju Levice sporen tudi z vidika otrokovih pravic. Konvencija o otrokovih pravicah v drugem členu zavezuje države pogodbenice k spoštovanju otrokovih pravic brez kakršnegakoli razlikovanja; med drugim ne glede na kakršenkoli drug položaj ali okoliščino otrokovih staršev, so poudarili.

"Vsi zaposleni starši pravice do spremstva prvošolčka na dan vstopa v šolo ne morejo uveljaviti, za kar ni opravičljivega razloga. Zato smo danes vložili zakon, s katerim bomo to krivico odpravili in vsem zaposlenim staršem - ne glede na to, ali so zaposleni v zasebnem ali javnem sektorju - omogočili pravico do dneva plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolcev v šolo na prvi šolski dan," je dejal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.

S spremembo zakona v Levici predlagajo univerzalizacijo pravice do dodatnega dneva plačane odsotnosti zaradi neodložljivega opravka za vse delavce in s tem razširitev pravice do dodatnega dneva dopusta za vse starše, ki spremljajo svojega otroka v šolo na prvi šolski dan - ne glede na to, ali so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju.