c S
Pravosodni ministri zveznih držav ZDA sprožajo protimonopolne preiskave Googla 10.09.2019 09:49 Washington, 10. septembra (STA) - Pravosodni ministri 48 zveznih držav ZDA ter okrožja Washington D.C. in Portorika bo skupaj vodilo preiskave tehnološkega velikana Google, osredotočili pa se bodo na morebitne kršitve protimonopolne zakonodaje na trgu oglaševanja in zlorabe podatkov uporabnikov.

Pobudo za preiskave vodi pravosodni minister Teksasa Ken Paxton, preiskavam pa se za zdaj nista pridružili Kalifornija in Alabama. "Ko več ni prostega trga ali konkurence, se s tem škodi potrošnikom, cene pa rastejo. Tudi v primeru, da se nekaj oglašuje kot svobodno," je izjavila pravosodna ministrica Floride Ashley Moody.

Preiskave zveznih držav bodo neodvisne od tistih, ki jih napovedujejo agencije zvezne vlade. Novica o preiskavah Googla prihaja potem, ko je v petek newyorška pravosodna ministrica Letitia James naznanila podobno skupno preiskavo osmih držav in prestolnice Washington o dejanjih Facebooka.

To sicer ne pomeni, da tudi drugi tehnološki velikani, kot sta Amazon in Apple, ne bosta deležna podobne pozornosti preiskovalcev.

Google je sporočil, da to zanj ni nič novega in bo še naprej sodeloval konstruktivno z vsemi regulatorji tako zveznimi kot državnimi.