c S
Von der Leynova bo predstavila razdelitev resorjev komisarskim kandidatom 10.09.2019 08:20 Bruselj, 10. septembra (STA) - Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes v Bruslju predstavila porazdelitev resorjev komisarskim kandidatom in organizacijo dela v prihodnji komisiji, ki naj bi mandat začela novembra. Zanesljivih informacij o tem, kateri resor bo zaupala slovenskemu kandidatu Janezu Lenarčiču, za zdaj ni.

Von der Leynova je že v ponedeljek objavila seznam komisarskih kandidatov, a brez resorjev. V novi ekipi, ki bo predvidoma 27-članska, saj je brexit načrtovan pred začetkom dela nove komisije, je trinajst žensk, deset socialdemokratov in osem članov sedanje komisije pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja.

Liberalka Margrethe Vestager, sedanja komisarka za konkurenco, in socialdemokrat Frans Timmermans, sedanji prvi podpredsednik, ki sta se sicer potegovala za predsedniški položaj, naj bi poleg predsednice igrala osrednjo vlogo kot izvršna podpredsednika. Vestagerjeva naj bi bila pristojna za digitalne teme, Timmermans pa za podnebje.

Porazdelitev resorjev bo znana opoldne. V Bruslju je konec minulega tedna zaokrožilo nekaj neuradnih seznamov, ki pa po navedbah virov niso končni seznam, ki ga bomo videli danes. Po teh neuradnih seznamih naj bi na primer Francija dobila resor za konkurenco, Italija notranji trg, Avstrija notranje zadeve, Irska trgovino, Hrvaška širitev, Slovenija pa ribištvo.

A po neuradnih informacijah, ki so krožile v Bruslju dan pred predstavitvijo portfeljev, naj bi Francija dobila notranji trg, Italija finančni in gospodarski resor, Avstrija proračun, za Irsko pa ostaja trgovina. Precej gotovo naj bi bilo tudi, da bo Poljska dobila kmetijstvo.

Slovenska stran neuradnih seznamov ne komentira. Lenarčič je po petkovem pogovoru z novoizvoljeno predsednico podal le skopo pisno izjavo brez kakršnega koli komentarja glede resorja. Neuradno je sicer slišati ocene, da Slovenija naj ne bi dobila ribištva. Med najverjetnejšimi možnostmi se omenjata resorja za humanitarno pomoč in širitev.

Komisarske kandidate čakajo po porazdelitvi resorjev zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki bo od 21. do 24. oktobra.