c S
Georgieva edina kandidatka za vodenje IMF 10.09.2019 08:04 Washington, 09. septembra (STA) - Edina kandidatka za vodenje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je Bolgarka Kristalina Georgieva, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz IMF. Izbirni postopek želijo zaključiti najpozneje do 4. oktobra.

Georgievo je za svojo kandidatko za vodenje IMF izbrala EU; po tradiciji IMF namreč vedno vodi Evropejec. V ožjem izboru je članice EU prepričala bolj kot nekdanji nizozemski finančni minister in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Izbirni postopek se je zaključil v petek, prijavil pa se ni noben drug kandidat. Izvršni odbor IMF bo zdaj z Georgievo opravil pogovore.

Georgieva je bila med letoma 2014 in 2016 evropska komisarka za proračun in ena od podpredsednic Evropske komisije. Leta 2016 je s komisarskega mesta odstopila, ker je z letom 2017 začasno prevzela vodenje Svetovne banke. Trenutno je glavna izvršna direktorica Svetovne banke, kar je drugi najvišji položaj v tej instituciji, za predsednikom Davidom Malpassom.

Mesto direktorice IMF je zapustila Francozinja Christine Lagarde, ki bo prevzela vodenje Evropske centralne banke (ECB).