c S
Na kratko iz gospodarstva 09.09.2019 17:32 Ljubljana, 09. septembra (STA) - Povzetek javnih objav nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Stečajni upravitelj družbe Kolosej kinomatografi Tomaž Čad je sporočil, da je sodišče v sporu med Kolosejem kinomatografi in družbo Sip nepremičnine na eni strani ter družbama Ledava Investicije in NLB na drugi odločilo, da bo moral Sip prvima dvema kot stečajnima dolžnikoma vrniti poslovno stavbo, v kateri se opravlja dejavnost kinematografov. Sodba še ni pravnomočna, izhaja iz današnje objave na Ajpesu. Kot piše Siol, bi s tem upnice udarile v poslovno srce Sergeja Racmana, ki ga obtožnica bremeni zlorabe prostitucije in je na begu.

Stečajni upravitelj je na Ajpesu danes objavil tudi, da je na podlagi izvedenega postopka neposrednih pogajanj za prodajo opreme (28 bowling stez) izbral ponudbo Reit investicije, podjetja, ki je do konca avgusta najemalo prostore na lokaciji BTC Arena.

Družba KD Skladi, ki je februarja postala del mednarodne skupine Generali, se je uradno preimenovala v Generali Investments in s tem dobila tudi novo podobo. Sprememba imena in podobe podjetja ne bo vplivala na vlagatelje in proces poslovanja, so danes sporočili iz družbe Generali Investments.

Delničarji NLB bodo na skupščini, sklicani 21. oktobra, odločali o predlogu uprave in nadzornega sveta banke za novo določitev izplačil članom nadzornega sveta NLB in njegovim komisijam. Po njem bi med drugim član nadzornega sveta prejel osnovno plačilo za opravljanje funkcije v višini 60.000 evrov bruto letno ter dodatek, doplačilo in dodatno doplačilo glede na funkcijo in pod določenimi podrobnimi pogoji, izhaja iz sklica, danes objavljenega prek spletne strani Ljubljanske borze.

Bonitetna agencija Moody's je v petek HSE povečala dolgoročno bonitetno oceno z Ba2 na Ba1. Moody's pričakuje, da se bo HSE v prihodnjih letih še naprej učinkovito razdolževal, in sicer ob predpostavkah ugodnega gibanja cen električne energije, ki je posledica naraščajočega povpraševanja po električni energiji na Balkanu, ohranjanja cen ogljičnih kuponov vsaj na sedanjih ravneh, to je pri 25 evrih na tono, ter zmernih investicijskih izdatkov in odsotnosti izplačevanja dividend, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz HSE.

Svetovna plačilna platforma Stripe se danes širi v osem evropskih držav, med njimi tudi Slovenijo. Platforma po navedbah njenih skrbnikov omogoča zagon in rast spletnih podjetij, povečevanje obsega njihovega poslovanja na svetovni ravni ter sprejemanje denarja od koderkoli na svetu. Stripe, ki velja za enega najhitreje rastočih tehnoloških podjetij na svetu, letno obdela več milijard dolarjev za več milijonov podjetij, vključno z zagonskimi in velikimi podjetji, kot so Google, Amazon, Uber in Shopify, so sporočili iz družbe Stripe.

Na šestdnevnem sejmu potrošniške elektronike in gospodinjskih aparatov IFA v Berlinu, ki se konča v sredo, svoje inovativne izdelke in novosti predstavlja tudi pet slovenskih podjetij, in sicer BSH Hišni aparati Nazarje, Gorenje gospodinjski aparati, MMore Cases, Status Metlika in Chipolo, so danes sporočili iz GZS. Trije od omenjenih podjetij so pretekli prejemniki priznanj GZS za inovacije na nacionalni ravni, na letošnjem Dnevu inovativnosti, ki bo 25. septembra, pa se bosta za priznanje zbornice za najboljše inovacije na nacionalni ravni znova potegovala tudi BSH in Gorenje.

Krka je med 30. avgustom in 6. septembrom na Ljubljanski borzi odkupila 16.603 lastnih delnic v skupni vrednosti nekaj več kot milijon evrov. Skupno število lastnih delnic se je po teh nakupih povzpelo na 1.063.341, kar predstavlja 3,243 odstotka vseh izdanih delnic, so prek spletne strani Ljubljanske borze danes sporočili iz družbe Krka.

Družba Cinkarna Celje je od 2. do 6. septembra na organiziranem trgu odkupila 804 lastne delnice v skupni vrednosti 151.498 evrov. S tem je skupno število lastnih delnic povečala na 6306, kar predstavlja 0,7805 odstotka vseh, so prek spletne strani Ljubljanske borze danes sporočili iz Cinkarne Celje.