c S
Razprava odbora o študentskem delu prestavljena, koalicija in Levica še neusklajeni 06.09.2019 12:50 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Nujno sejo odbora DZ za finance, na kateri bi danes obravnavali predlog Levice za boljše plačilo dela študentov, so odpovedali. Zaradi nadaljnjega usklajevanja so sejo preložili na oktober, so navedli v Levici. Po neuradnih informacijah so se s koalicijo dogovorili, da bo predlog sprememb pred obravnavo DZ obravnaval Ekonomsko-socialni svet.

Levica z novelo zakona za uravnoteženje javnih financ predlaga izboljšanje plačila študentskega dela. Delavcem študentom želijo zagotoviti čimprejšnji dvig minimalne urne postavke na pet evrov neto, uvedbo usklajevanja z rastjo minimalne plače in priznanje pravice do dodatka za delo ponoči, ob nedeljah in dela prostih dnevih.

Levica je novelo zakona v parlamentarni postopek vložila 2. julija, z željo, da se predlog obravnava že na septembrski seji. Zahtevala je tudi nujno sejo odbora za finance, ki je bila sklicana za danes. A bodo predlog imeli na mizi očitno šele oktobra.

V stranki so pred nekaj dnevi poudarili pričakovanje, da bo predlog podprla tudi koalicija. Spremembe namreč predvideva sporazum o sodelovanju Levice z vlado, zato je v zadnjem tednu s koalicijskimi partnerji potekalo tudi usklajevanje. A koalicija predloga Levice ne podpira v celoti.

Kje se razhajajo, v Levici niso razkrili. Iz koalicije pa je slišati, da so se približali glede zvišanja minimalne bruto urne postavke, glede dodatkov pa ne.