c S
Možni scenariji za britansko krizo z brexitom 06.09.2019 11:30 London, 06. septembra (STA) - Po turbulentnem tednu v britanski politiki je premier Boris Johnson ostal brez večine v parlamentu in ne more sklicati predčasnih parlamentarnih volitev. Vedno manjša je tudi verjetnost, da bodo njegovi načrti za brexit izvedljivi. Francoska tiskovna agencija AFP je pripravila nekaj možnih scenarijev, ki bi lahko doleteli Britance.

Predčasne parlamentarne volitve

Predčasne volitve v Veliki Britaniji postajajo neizogibne, vprašanje je samo, kdaj bi jih izvedli. Po britanski zakonodaji so sicer volitve napovedane za leto 2022, ampak jih lahko razpišejo prej, če temu pritrdita dve tretjini poslancev.

Johnson je v sredo predlagal razpis predčasnih volitev za 15. oktober, vendar poslanci predloga niso podprli. Glavni predstavniki opozicije namreč trdijo, da bi moral parlament najprej dokončno sprejeti zakon, ki bi preprečil brexit brez dogovora 31. oktobra. O zakonu o preprečitvi brexita brez dogovora, ki ga je spodnji dom britanskega parlamenta v sredo podprl, bo predvidoma danes glasovala lordska zbornica.

Britanska vlada je za ponedeljek napovedala novo glasovanje o razpisu predčasnih volitev, a bi se lahko laburisti ponovno uprli, četudi bi bil do takrat zakon o preprečitvi brexita brez dogovora že dokončno sprejet. Nekateri poslanci iz vrst laburistov naj bi si namreč želeli volitev v novembru, saj bi moral Johnson do takrat že preložiti brexit, s tem pa bi bila njegova pozicija oslabljena.

Če bi se laburisti še naprej upirali, bi lahko Johnson razmislil tudi o glasovanju o nezaupnici svoji vladi.

Brexit brez dogovora

Združeno kraljestvo naj bi po trenutnih načrtih Evropsko unijo zapustilo 31. oktobra z ali brez ločitvenega sporazuma z Brusljem. Zakon, ki je ta teden v obravnavi, otežuje brexit brez dogovora, a ga ne onemogoča.

V njem piše, da mora premier zaprositi za preložitev brexita, če poslanci do 19. oktobra ne sprejmejo ločitvenega sporazuma ali možnosti brexita brez dogovora. Večina poslancev trenutno nasprotuje brexitu brez dogovora. Po morebitnih predčasnih volitvah pa bi lahko imeli v parlamentu zagovorniki brexita brez dogovora ponovno večino.

Tudi če ne bo predčasnih volitev, Johnson vztraja, da ne bo preložil brexita.

Kakršnokoli preložitev brexita morajo potrditi tudi voditelji 27 članic EU.

Brexit z dogovorom

Johnson si želi spremeniti pogoje ločitvenega sporazuma, ki ga je z Brusljem sklenila njegova predhodnica Theresa May in ga je britanski parlament že trikrat zavrnil. Jabolko spora se osredotoča okoli vprašanja meje med Irsko in Severno Irsko. EU vztraja, da mora irsko varovalo ostati del sporazuma.

Britanski premier pa svoje upe polaga na oktobrski vrh EU, ko naj bi grožnja možnosti brexita brez dogovora prepričala evropske voditelje v sklenitev novih kompromisov.

Druga možnost pa je, da bi lahko že obstoječi dogovor ponovno dali na glasovanje v britanskem parlamentu.

Preložitev brexita

Glede na zakon o preprečitvi brexita brez dogovora, ki je še v postopku, bi morala vlada preložiti brexit do 31. januarja prihodnje leto, če Johnsonu ne bi uspelo skleniti novega dogovora z EU ali si zagotoviti zadostne podpore za brexit brez dogovora.

Če bi evropski voditelji pritrdili temu datumu, bi morala britanska vlada redno poročati o napredku pogajanj z Brusljem. Če do 31. januarja v britanskem parlamentu ne bi sprejeli ustreznega sporazuma, bi morali brexit ponovno preložiti.

Johnson je posvaril, da bi lahko zaradi tega brexit morebiti prelagali še nekaj let.

Preklic brexita

Ta scenarij je najmanj verjeten, a ga ni mogoče čisto izključiti. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je namreč obljubil nov referendum o brexitu, če pride na oblast.