c S
Stroški dela v drugem četrtletju znova navzgor 06.09.2019 11:54 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v Sloveniji so bili v drugem četrtletju letos po začasnih podatkih za 4,9 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Plače za dejansko opravljeno delovno uro so se pri tem zvišale za 5,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Stroški dela so se v drugem četrtletju na letni ravni znižali v dejavnosti rudarstvo (za 7,3 odstotka), najizraziteje pa so se zvišali v dejavnosti izobraževanje (za 11,4 odstotka) ter v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnosti obvezne socialne varnosti (za 8,9 odstotka).

Zvišanje stroškov dela na letni ravni je bilo v drugem četrtletju letos nižje kot v prvem letošnjem trimesečju, ko so se ti stroški zvišali za 7,5 odstotka. Zvišanje pa je bilo krepkejše kot v drugih četrtletjih lani in predlani - v drugem četrtletju 2018 so se na letni ravni zvišali za 2,9 odstotka, v drugem četrtletju 2017 pa za 3,9 odstotka.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, ki izključujejo dejavnost kmetijstvo, lov, gozdarstvo in ribištvo, so bili stroški dela v prvem četrtletju letos v letni primerjavi višji v vseh državah članicah EU.

Zvišanje stroškov dela za opravljeno delovno uro je bilo najizrazitejše v Romuniji (za 16,0 odstotka) in Bolgariji (za 12,5 odstotka). V EU so se ti stroški v obravnavanem obdobju zvišali za 2,8 odstotka, v Sloveniji pa za 7,1 odstotka.