c S
Bank of England: Trdi brexit bo imel milejše posledice od prvotnih ocen 05.09.2019 07:31 London, 04. septembra (STA) - Brexit brez dogovora bo imel milejše posledice od prvotnih ocen, objavljenih novembra lani, ugotavlja britanska centralna banka Bank of England. Kot je v pismu britanskemu parlamentarnemu odboru navedel guverner banke Mark Carney, so se namreč deležniki na posledice morebitnega trdega brexita bolje pripravili, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je Bank of England sprva napovedovala osemodstotni padec BDP v primeru brexita brez dogovora, bo ta po najnovejših izračunih 5,5-odstoten.

Brezposelnost, ki je trenutno pri 3,8 odstotka in s tem najnižje v 45 letih, naj bi se zvišala na sedem odstotkov. Sprva je britanska centralna banka napovedovala dvig na 7,5 odstotka.

Inflacija pa naj bi dosegla 5,25 odstotka, kar je 1,25 odstotne točke nižje od prvotnega izračuna.

"Podjetja in druge institucije so se na morebitni trdi brexit dobro pripravili, kar pa ne pomeni, da se ne bi mogli še bolje," je poudaril Carney. Dodal je, da bi bilo še boljše obete mogoče zagotoviti s podaljšanjem časa, ki ga imajo za pripravo.

Strinjal pa se je, da je trenutno stanje britanskega gospodarstva precej nespodbudno in da Otok ni daleč od recesije. "Gospodarstvo po naših ocenah raste zelo šibko - pozitivno, a blizu ničle," je še opozoril.

Tudi britanska analitska hiša IHS Markit je danes opozorila, da njihove raziskave trenutno kažejo na 0,1-odstotno krčenje BDP v tretjem četrtletju. "To bi pomenilo zdrs britanskega gospodarstva v recesijo," je opozoril glavni ekonomist Chris Williamson. Britansko gospodarstvo se je namreč skrčilo že v drugem četrtletju, dve zaporedni četrtletni krčenji pa uradno pomenita recesijo.