c S
Strinjanje glede prenosa dopolnilnega zavarovanja, potrebni še izračuni 04.09.2019 15:53 Ljubljana, 04. septembra (STA) - V vladni koaliciji in Levici se strinjajo glede ukinitve oz. prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, kar bi lahko uveljavili z letom 2021, so sporočili po današnjem usklajevanju glede predloga Levice. Minister Aleš Šabeder sicer opozarja, da številke še strižejo in je treba pripraviti natančne izračune ter dolgoročne projekcije.

V Levici od časovnice ne odstopajo in menijo, da je zakon mogoče sprejeti še letos. Cilj delovne skupine je, da do konca septembra pridejo do predloga zakona, ki bo še ta mesec tudi vložen v parlamentarni postopek. S tem pogojujejo podporo proračunu, je v izjavi po srečanju pojasnil poslanec Matej T. Vatovec.

Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je v izjavi medijem pojasnil, da zagovarjajo pristop celostnega reševanja problematike v sklopu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi ga po njihovi časovnici dali na vlado junija prihodnje leto. To pomeni, da bi lahko ulovili tudi časovnico Levice in uveljavitev zakona z januarjem 2021. "Zagotovo pa je en mesec priprave za tako kompleksno vprašanje oz. reformo zdravstvenega sistema premalo," je dodal.

Po njegovem mnenju je zdravstvo prepomembno, da bi se igrali z datumi, "mesec gor ali dol pa ne igra nobene vloge, saj vemo, da je to vprašanje na mizi že 15 oz. 16 let".

Glede predloga Levice je poudaril, da izračuni na eni in na drugi strani še strižejo, zato morajo v pogovore vključiti tudi ministrstvo za finance in zdravstveno blagajno, kar je danes eden pomembnejših dogovorov. "Treba je narediti izračune," je poudaril in pojasnil, da za zdaj številke strižejo za okoli 60 ali 70 milijonov evrov, seveda ob neupoštevanju ohlajanja gospodarstva.

A to bo po njegovih besedah treba upoštevati, saj so projekcije zdaj narejene na stanju, kot je bilo leta 2018, ko smo imeli relativno visoko gospodarsko rast. Prav tako zdaj ni upoštevana demografija, saj v predlogu obremenjujejo samo aktivno populacijo, trenutno približno 900 tisoč prebivalcev, ki bi bili plačniki. Njihovo število pa se bo v prihodnjih letih z demografskimi trendi zmanjševalo, je opozoril minister.

Vatovec je pojasnil, da so v Levici naredili zelo konzervativne izračune, po katerih bi morali Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje morali dati dodatnih 66 milijonov evrov, a na koncu bi bil po njihovih ocenah učinek za zdravstveno blagajno pozitiven in bi za zdravstvo imeli okoli 30 milijonov več. Po njegovem mnenju pa bodo številke uskladili.

Minister izpostavlja tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe, ki je ena od prioritet. Na ministrstvu računajo, da bi bil predlog zakona v javni razpravi do konca leta. To bo sicer prineslo dodatno dajatev in minister meni, da bo vse skupaj treba reševati v paketu.

Po besedah Vatovca pa vprašanje dolgotrajne oskrbe trenutno ni nujno vezano z vprašanjem dopolnilnega zavarovanja. "Gre za to, da se 50 milijonov, ki trenutno odtekajo v komercialne zavarovalnice, ostane v javnem zdravstvu in se tako izboljša stanje zdravstvenih storitev," je dejal.

V Levici predlagajo, da gredo korak po koraku, torej da njihova stranka pripravi predlog glede dopolnilnega zavarovanja, medtem ko je po besedah Vatovca v domeni ministrstva, da uredi tudi druge zadeve.

Vatovec je sicer današnji sestanek označil za pozitivnega in ocenil, da so izsledki dobri. Strinjali so se, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenese v obvezno, da se ohrani enako raven pravic, da se uvede takšno spremembo z letom 2021 in da se to naredi na razvojen in finančno vzdržen način, je povzel. "Upam, da bomo nadaljevali v tej smeri tudi pri drugih projektih iz sporazuma vlade z Levice," je dodal.

Z izračuni bodo ponovno sedli za mizo prihodnji teden.