c S
Nemška kemična industrija močno občuti gospodarsko ohlajanje 04.09.2019 11:33 Frankfurt, 04. septembra (STA) - Nemška kemična industrija, ki predstavlja tretji največji industrijski sektor v evropski gospodarski velesili, močno občuti domače in globalno gospodarsko ohlajanje. V drugem letošnjem četrtletju se je tako obseg proizvodnje v panogi skrčil za 8,8 odstotka, je objavilo panožno združenje VCI, ki je tudi oklestilo napovedi za celotno leto.

Tudi ustvarjene višje cene tako v drugem trimesečju niso mogle preprečiti upada prihodkov v sektorju, ki so zdrsnili za 4,3 odstotka na 48 milijard evrov, podatke VCI povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na zdravstveno sliko kemične panoge je sicer vplivalo dejstvo, da je bilo lansko leto izjemno uspešno za farmacevtski sektor, ki tako letos beleži precejšen medletni upad. A tudi ob izločitvi tega dejavnika se je proizvodnja še vedno skrčila za 3,9 odstotka.

Prvi mož VCI Hans Van Bylen je ob tem nezadovoljno ugotovil, da za zdaj tudi ni znakov pričakovanega okrevanja v drugem delu leta. Še več, po svetu se gospodarska dejavnost in s tem povpraševanje po kemičnih izdelkih še bolj pogreza v negativno spiralo.

V VCI so zato tudi znižali napovedi za celotno leto. Proizvodnja v sektorju naj bi se tako letos skrčila za šest odstotkov, in ne 3,5 odstotka, kot se je glasila napoved ob koncu prvega trimesečja. Prihodki naj bi upadli za pet odstotkov na 193 milijard evrov.