c S
Bivši vodja stavkovnega odbora Mesaroš od Arrive terja še dodatna izplačila 04.09.2019 11:33 Koper, 04. septembra (STA) - Na delovnem sodišču v Kopru se je odvil pripravljalni narok v tožbi bivšega vodje stavkovnega odbora Endreja Mesaroša v skupini Arriva Slovenija zoper Arriva Dolenjska in Primorska, od katere terja plačila dodatka na delovno dobo in plačila dodatka na uspešnost. Sindikalist Damjan Volf opozarja na rigidnost sistema in možnost pritiskov delodajalca.

Stranki v postopku sta sodnici Martini Andrejašič Zazula danes uvodoma pojasnili, da izključujeta možnost poravnave. Zaradi priprave odgovorov na pripravljalne vloge nasprotne strani je sodnica obravnavo primera preložila na 30. oktober.

Odvetnica Arrive Marija Hladin po naroku ni dajala izjav, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije - KS 90 Damjan Volf pa je za STA pojasnil, da so po tem, ko je Mesaroš po več kot 16 mesecih le dočakal sodbo, da je bila odpoved delovnega razmerja nezakonita, pričakovali, da bo delodajalec izpolnil svoje obveznosti skladno s sodbama prvo- in drugostopenjskega sodišča.

Sindikalne strokovne službe pa so nato ugotovile, da izplačane vsote niso skladne z njihovimi izračuni. Volf je bil zato kritičen do sistema, po katerem "mora slovenski delavec kljub temu, da je dal za sabo še agonijo, kako preživeti ta čas, ko je bil brez nadomestila, brez finančnih prihodkov, da je zadeva postala pravnomočna... iti ponovno v sodni spor".

Obenem je Volf opozoril na rigidnost sistema. Pri tem meni, da bi moralo sodišče že v prvostopenjsko sodbi jasno določiti vsoto, ki jo mora delodajalec izplačati delavcu. Sicer bi lahko prišlo do podobnih primerov, v katerih bi šlo po njegovem za prikrit pritisk na delavce.

Pred tem je na istem sodišču začela tudi tožba Arriva Dolenjska in Primorska, Alpetour in Arriva Štajerska zoper Sindikat voznikov avtobusov Slovenije, Sindikat družbe Alpetour potovalna agencija ter Konfederacijo novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, s katero bi radi dosegli sodni sklep, da je bila stavka voznikov avtobusov nezakonita. Tožba se bo po današnjih preliminarnih postopkih nadaljevala 6. novembra. Takrat naj bi zaslišali kar 31 prič, voznikov Alpetourja, ki se bodo morali izjasniti o tem, ali so stavko podpirali ali ji nasprotovali.

Kot je navedel Volf, je sodba o tem, da je bila stavka v Arriva Štajerska ter v Arriva Dolenjska in Primorska zakonita, "popolnoma jasna in dokončna". Glede zakonitosti stavke v Alpetourju pa je postopek ponovno v začetni fazi. V tem primeru se nekdanjemu predsedniku sindikata Nenadu Dakiću očita, da je samostojno odločil o sprožitvi stavke, kar pa je po Volfovih besedah "daleč od resnice". Kot je dodal, so prepričani, da bo postopek dokazal, da je bila tudi stavka v Alpetourju zakonita.