c S
V EU julija mesečni padec trgovine na drobno, v Sloveniji rast 04.09.2019 11:32 Luxembourg, 04. septembra (STA) - Obseg trgovine na drobno se je v območju evra in EU julija po junijski rasti zmanjšal. Na mesečni ravni je upadel za 0,6 oz-. 0,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji so statistiki julija zabeležili 1,2-odstotno rast, kar je bila ena največjih krepitev v uniji.

Trgovina na drobno je v območju evra in EU od februarja mesečno bolj ali manj stagnirala in v maju tudi nekoliko nazadovala, junija pa se je to spremenilo in obseg trgovine na drobno je v primerjavi z majem zrasel za 1,2 oz. 1,3 odstotka. Julija so bila gibanja tako spet nekoliko manj optimistična.

V mesečni primerjavi se je prodaja neživilskih izdelkov znižala za en odstotek, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 0,3 odstotka, medtem ko je prodaja pogonskih goriv ostala nespremenjena. V osemindvajseterici je šla medtem prodaja neživilskih izdelkov navzgor za 0,7 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov za 0,3 odstotka, medtem ko se prodaja pogonskih goriv prav tako ni spreminjala.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno julija na mesečni ravni najbolj zmanjšal na Hrvaškem (-3,3 odstotka), v Nemčiji (-2,2 odstotka) in v Belgiji (-1,4 odstotka), najbolj povečal pa se je na Irskem (1,9 odstotka), v Sloveniji (1,2 odstotka) in v Bolgariji ter na Malti (v obeh za en odstotek)

V medletni primerjavi obseg trgovine na drobno sicer še vedno kaže pozitivna gibanja. V območju skupne evropske valute je bil julija medletno večji za 2,2 odstotka, v celotni povezavi pa za 2,6 odstotka.

Prodaja neživilskih izdelkov je glede na lanski julij v območju z evrom narasla za 2,8 odstotka (v celotni EU za 3,7 odstotka), prodaja pogonskih goriv za dva odstotka (v EU za 2,4 odstotka), prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 1,3 odstotka (v EU za 1,2 odstotka).

Glede na lanski julij so največjo rast obsega trgovine na drobno beležile Romunija (+7,5 odstotka), Malta (+6,5 odstotka) in Madžarska ter Slovenija (+6,3 odstotka). Padec so imeli le na Slovaškem (-0,8 odstotka).