c S
Evropske borze z občutno rastjo 04.09.2019 10:49 Frankfurt/Pariz/London, 04. septembra (STA) - Indeksi na osrednjih evropskih borzah v začetnem delu današnjega trgovanja beležijo občutno rast. Po ocenah analitikov je torkovo večerno dogajanje v britanskem parlamentu med vlagatelje vneslo optimizem, da bi se lahko Združeno kraljestvo in EU vendarle izognila brexitu brez dogovora. Okreva tudi funt.

Britanski parlament je v torek pozno zvečer namreč podprl začetek postopka za sprejem zakona, ki bi preprečil izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora, in tako nadzor nad procesom prevzel iz rok vlade Borisa Johnsona. Ta je ob grožnjah, da je Združeno kraljestvo iz unije odločeno izstopiti tudi brez dogovora, želela celo začasno prekiniti delo parlamenta.

Vlagatelji so tako nekoliko bolj optimistični, da bi to lahko pomenilo izognitev potencialno katastrofalnim posledicam brexita brez sporazuma, pa vendar je politično dogajanje še vedno zelo odprto in polno nejasnosti.

Frankfurtski indeks DAX trenutno pridobiva 1,32 odstotka, pariški CAC 40 1,24 odstotka in londonski FTSE 100 0,84 odstotka.

Optimizem je čutiti tudi na valutnem trgu. Potem ko je bil funt v zadnjih dneh ob povečani nevarnosti brexita brez dogovora pod velikim pritiskom danes okreva tako v primerjavi z dolarjem kot z evrom. Za en funt je tako treba odšteti 1,2149 dolarja, medtem ko je v torek padel celo na 1,1959 dolarja. Istočasno je funt vreden 1,1051 evra, kar je prav tako precej nad torkovimi nizkimi ravnmi.

Malenkost več je vreden tudi evro glede na dolar. Trenutno je tečaj 1,0989 dolarja za evro.

V zelenem so večinoma zaključile tudi borze v Aziji. V Tokiu je indeks Nikkei pridobil 0,12 odstotka. V nemirnem Hongkongu je indeks Hang Seng v luči informacij, da je voditeljica tega samoupravnega kitajskega območja Carrie Lam pripravljena sporni zakon o izročitvah Kitajski pripravljena v celoti umakniti iz postopka, poletel za 3,95 odstotka, v Šanghaju pa je indeks Shanghai Composite pridobil 0,93 odstotka.

V Južni Koreji je osrednji borzni indeks Kospi pridobil 0,57 odstotka, indeks borze v Avstraliji All Ordinaries pa je medtem izgubil 0,42 odstotka.