c S
Cene nafte nekoliko navzgor 04.09.2019 08:46 Singapur, 04. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Navzgor jih je po besedah analitikov pognal šibkejši dolar. Z nafto se namreč trguje v ameriški valuti, če ta devalvira, pa se črno zlato za trgovce iz drugih držav poceni in posledično povečajo povpraševanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v oktobru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 54,21 dolarja, kar je 27 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja. Za 22 centov so se podražile tudi novembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 58,48 dolarja.

Trgovce z nafto sicer še naprej skrbi vrsta političnih žarišč po svetu. Največ pozornosti že dlje časa namenjajo trgovinskemu sporu med ZDA in Kitajsko, kjer dogovora še ni na vidiku. Gospodarska tveganja zaradi tega konflikta so velika, trpijo tako kazalci v obeh velesilah kot tudi sicer po svetu. Spor bo, če ne bo razrešen, prej ali slej občutneje prizadel tudi naftni trg.