c S
Na kratko iz gospodarstva 04.09.2019 07:22 Ljubljana, 03. septembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nadzorni svet Abanke se je danes seznanil s poslovanjem banke in skupine v prvem polletju letos ter s poročilom o izvajanju zavez, danih Evropski komisiji, na dan 30. junij 2019. Poleg tega je potrdil predlog dnevnega reda skupščine, ki bo 19. septembra, je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila banka.

Pri projektu celovite sanacije 20 let starega predora Golovec na ljubljanski vzhodni obvoznici se dodatno zapleta, poroča portal Siol. Po prvotnih načrtih naj bi Dars prenovo izpeljal letos poleti, a se to zaradi zapletov pri oddaji javnega naročila ni zgodilo. Ponudbi sta oddala Kolektor CPG, ki je bil dela pripravljen izvesti za nekaj manj kot 8,6 milijona evrov, in konzorcij avstrijskega Strabaga in ljubljanske Iskre, katerega ponudba je bila vredna 8,8 milijona evrov. Na Darsovo prvotno odločitev, da izberejo cenejši Kolektor CPG, so se pritožili v Strabagu, Dars pa je pritožbi ugodil. A obenem so v Darsu ugotovili, da sta tudi Strabag in Iskra oddala nepopolno dokumentacijo. Zdaj se je zapletlo dodatno. Strabagu je uspelo s pritožbo na Državni revizijski komisiji, ki je razveljavila Darsovo odločitev, da posla ne bo dobil nihče. Dars ima tako na voljo dve možnosti - ali spet izbira med Kolektorjem CPG in Strabagom ali pa razpis ponovi, kar bi vse skupaj precej zavleklo. Na Siolu izpostavljajo, da je Državna revizijska komisija v sklepu poudarila, da je dolžnost naročnika v javnem naročanju, da pripravi dokumentacijo v zvezi z oddajo javnega naročila, ki je jasna in nedvoumna ter da postavljenim razpisnim zahtevam sledi tudi pri ocenjevanju ponudb. Če je zahteva naročnika zapisana tako, da dopušča več možnih razumnih razlag, je treba v razmerju do ponudnika uporabiti razlago, ki gre v ponudnikovo korist.

Vlada je danes dala soglasje za sodelovanje Uprave RS za jedrsko varnost v projektu INSC - Krepitev sposobnosti iranskega upravnega organa za jedrsko varnost (INRA) za učinkovito jedrsko varnostno kulturo in izvajanje najstrožjih standardov jedrske varnosti in varstva pred sevanji. Cilj projekta, ki ga bo objavila Evropska komisija, je pomagati iranskemu upravnemu organu za jedrsko in sevalno varnost, da doseže učinkovito stopnjo jedrske varnostne kulture ter da bo sposoben uporabljati sodobne mednarodne standarde jedrske varnosti in varstva pred sevanji. Projekt je ocenjen na največ dva milijona evrov, začel naj bi se januarja 2020, trajal pa naj bi štiri leta. Ko bo razpis objavljen, se namerava nanj odzvati konzorcij, ki sodeluje že na dveh aktivnih projektih pomoči iranskemu upravnemu organu. Prvi poteka od leta 2017 in bo trajal predvidoma do leta 2020, drugi pa poteka od konca leta 2018 in bo trajal predvidoma do leta 2022. Obstoječi konzorcij sestavljajo avstrijsko podjetje ENCO, nemško podjetje TÜV Nord ter upravni organi za jedrsko varnost iz Češke, Slovaške in Madžarske. To so države, s katerimi Slovenija tesno sodeluje in ima z vsemi sklenjene sporazume o zgodnjem obveščanju v primeru jedrske ali radiološke nevarnosti in o izmenjavi informacij za področja dela teh organov,č so sporočili po dopisni seji vlade.

Center energetsko učinkovitih rešitev (CER) in Fundacija monaškega princa Alberta II. sta danes na Blejskem strateškem forumu podpisala sporazum, na podlagi katerega naj bi vzpostavili učinkovito sodelovanje na področju trajnostnega razvoja. Med drugim bodo oblikovali stalni odbor za sodelovanje in skrb za mednarodne projekte, ki jih bosta organizaciji skupno podpirali, so sporočili iz CER.

Ljubljanska borza je danes izvedla drugi letošnji webcast v sklopu predstavitve slovenskih borznih družb. Prestavitve štirih družb prve kotacije Krke, Petrola, Zavarovalnice Triglav in Save Re je poslušalo 47 udeležencev iz 14 držav, je objavila borza.

Družba Union hoteli ima 28.977 lastnih delnic oz. 1,6153 odstotka vseh izdanih delnic, tako da je skupno število delnic z glasovalno pravico 1.764.892, je danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila družba.

V Cinkarni Celje so se pohvalili, da so prejeli certifikat platinasta bonitetna odličnost AAA družbe Bisnode. Ta je največja partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet, ki je letos prvič med vsemi gospodarskimi subjekti v 12 evropskih državah izluščila odstotek in pol podjetij in jim podelila najvišjo platinasto boniteto odličnosti. Za podelitev certifikata strokovnjaki ocenijo plačilno in posojilno sposobnost, zadolženost, dobičkonosnost in morebitna tveganja poslovanja s podjetjem. Kot je razvidno s spletne strani družbe Bisnode, so prejemniki v Sloveniji še družbe Albatros-Pro, Arcont, Assiro, Benko - Tehna, Ecop Agent, Finančna hiša, HC Center, Hotel Marko, Imagine, Impera, Irbis, Karmen - podjetje za računovodske storitve, Kemoplast, Konto - Stil, Korona, Lotrič meroslovje, Lumar IG, MIPS Programska oprema, MKV, MM Surgical, OK Consulting, Our Space Appliances, Pogrebništvo Banfi, Pogrebno podjetje Maribor, Rudar Senovo, Senčila Medle, SPL, Šilc, Termo Shop, Tinex, Velog, Virs in Yamaco.

Uprava Atlantic Grupe se bo z oktobrom razširila na šest članov. Sestavljali jo bodo predsednik Emil Tedeschi ter člani Neven Vranković, Zoran Stanković, Lada Tedeschi Fiorio, Srećko Nakić in Enzo Smrekar. Krepitev uprave je nadaljevanje procesa opredelitve korporativne strategije in prioritet nadaljnjega razvoja družbe, ki se je začel februarja lani, so danes sporočili iz družbe, katere del je tudi Droga Kolinska.