c S
Privabljanje tujih neposrednih investicij izziv na svetovni ravni 03.09.2019 14:45 Bled, 03. septembra (STA) - Obseg tujih neposrednih investicij se je v Evropi drastično skrčil, čeprav to ne velja za Slovenijo. Na naložbene tokove v veliki meri vplivajo trgovinske vojne ter protekcionistični in populistični ukrepi. Treba se je povezati in ukrepati, saj možnosti so, so se strinjali udeleženci investicijskega panela v okviru Blejskega strateškega foruma.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v uvodnem nagovoru na Bledu izpostavil, da je Slovenija zanesljiva država, odprta za investicije. Po njegovih besedah imamo investitorjem prijazno okolje, pripravljeni pa smo še na nadaljnje reforme v to smer.

"Investitorji, ki so že pri nas, so prepoznali, kaj je pomembno, in so se pripravljeni širiti dalje, skoraj 40 odstotkov jih načrtuje širitev investicij v Sloveniji," je poudaril. Slovenija ima, tako minister, na področju tujih neposrednih investicij jasno strategijo; želi si privabiti visokotehnološka, na znanju temelječa tuja podjetja.

V 12 mesecih do konca junija je priliv tujih naložb v Slovenijo po podatkih Banke Slovenije dosegel 1,4 milijarde evrov, ob enakem času lani pa je bila številka 721,1 milijona evrov.

Zbrane je nagovoril tudi direktor za naložbe in podjetništvo pri Konferenci ZN o trgovini in razvoju (Unctad) James Zhan, ki je opozoril, da je na svetovni ravni trend povsem drugačen. Po januarskih podatkih Unctad se je lani obseg tujih naložb skrčil za 19 odstotkov na 1200 milijard dolarjev. Neto pritok investicij v Evropo pa je usahnil za 73 odstotkov na 100 milijard dolarjev, kar je najnižja raven od 90. let prejšnjega stoletja.

Po Zhanovih besedah pričakujejo, da bodo tuje neposredne investicije zdaj vendarle porasle. A rast bi lahko ogrozila določena tveganja, denimo trgovinska vojna, v kateri sam bolj vidi konkurenčno vojno, ki pa bi se lahko razvila v "hladno gospodarsko vojno".

Sledila je okrogla miza Invest talk Slovenija 3.0: Trendi in izzivi svetovnih neposrednih tujih naložb: grožnja ali priložnost? Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je ocenil, da mora EU, če želi ujeti ZDA, Kitajsko in Azijo, bolj delati na novih rešitvah in bolj sodelovati. Problema vidi v sektorjih, v katerih se ne ve, kje bomo čez deset let, in vse manjšemu številu Evropejcev. Investicije tako lahko privabljamo le z novimi modeli in rešitvami, medtem ko jih lahko z večjo populacijo in novimi potrošniki pridobijo predvsem države v razvoju, je pojasnil.

Težava Evrope, ko gre za sodelovanje, so različni jeziki, zakoni, ki so sicer podobni, a včasih nekompatibilni, neodločenost, je nadaljeval državni sekretar na slovaškem ministrstvu za gospodarstvo Rastislav Chovanec. Prepričan je, da so evropske države postale lene, da so denimo v primerjavi s Kitajsko, ki zelo hitro napreduje, izgubile motivacijo, in da neko evropsko startup podjetje zelo hitro kupijo ZDA. "Ne znamo konkurirati in se moramo vrniti k osnovam," je pozval.

Prednost razvitih držav, tudi Evrope, pri privabljanju tujih neposrednih investicij pa so davčni sistem, vladavina prava, regulatorna transparentnost, kvalifikacije, je naštel Luka Vesnaver iz Deloitte Slovenija.

Beseda je tekla tudi o orodju na ravni EU za pregled neposrednih tujih naložb na podlagi varnosti za zaščito strateških sektorjev. Gre za mehanizem, ki ščiti ključno infrastrukturo, a ga (še) niso uvedle vse države članice povezave.

Izvršni predsednik pri Global Invest Alliance iz Italije Valerio De Luca je orodju naklonjen, saj je pri določenih investicijah premalo transparentnosti in preveč tveganj. Za primer je dal investicijo, vezano na podjetje iz davčne oaze, za katerega se ne ve, kdo je za njim.

Da gre za doprinos v smislu zagotavljanja vzdržnih investicij, skladnih s ciljem zaščititi planet, pa je ocenil izvršni direktor Svetovnega združenja agencij za spodbujanje naložb Boštjan Skalar. Ob tem je navedel, da se za implementacijo takega orodja odločajo predvsem razvite države, ki investicij ne potrebujejo tako zelo nujno. Regulacija namreč lahko zavira tuje neposredne investicije. A za vzdržen razvoj bo potrebno neko sito, je prepričan.

Priložnosti za investicije so zagotovo še v turizmu, startup in scaleup podjetjih ter v konsolidaciji državnih podjetjih, so se strinjali panelisti. Razpravo so sklenili optimistično; strinjali so se, da je ena izmed priložnosti trdnejše pozicioniranje EU na trgih držav v razvoju, kjer se globalne tuje neposredne investicije še naprej krepijo.