c S
Cene industrijskih izdelkov v območju evra in EU julija višje 03.09.2019 12:59 Luxembourg, 03. septembra (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se v območju z evrom julija na mesečni ravni dvignile za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka. Medletno je bila rast 0,2- oz. 0,6-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

V območju evra so na mesečni ravni cene v energetskem sektorju narasle za en odstotek in za 0,1 odstotka pri investicijskih dobrinah, medtem ko so ostale nespremenjene pri trajnih in netrajnih dobrinah za potrošnike. Cene blaga za vmesno porabo so narasle za 0,3 odstotka. Brez upoštevanja energetskega sektorja bi cene upadle za 0,1 odstotka.

Tudi v uniji so cene julija v primerjavi z junijem najbolj narasle v energetskem sektorju, in sicer za 1,3 odstotka. Brez upoštevanja teh bi cene industrijskih dobrin upadle za 0,1 odstotka. Investicijsko blago se je podražilo za 0,2 odstotka, trajno pa za 0,1 odstotka. Nespremenjene so bile cene netrajnih dobrin, cene blaga za vmesno porabo pa so padle za 0,3 odstotka.

Med državami EU so največjo rast cen industrijskih izdelkov na mesečni ravni beležili Ciper (+1,7 odstotka), Bolgarija (+1,5 odstotka) in Finska (+1,4 odstotka), največje padce pa Belgija (-1 odstotek), Nizozemska (-0,4 odstotka) in Latvija (-0,3 odstotka). V Sloveniji se cene na mesečni ravni niso spremenile.

Medletno so v državah z evrom narasle cene kapitalskih dobrin (+1,5 odstotka), trajnega blaga (+1,4 odstotka) in netrajnih dobrin (+1 odstotek), medtem ko so v energetskem sektorju upadle za 1,7 odstotka, cene blaga za vmesno porabo pa za 0,2 odstotka. Brez upoštevanja energetskega sektorja bi cene narasle za 0,6 odstotka.

V uniji so cene investicijskih dobrin narasle za 1,6 odstotka, cene trajnih dobrin za 1,5 odstotka, cene netrajnih dobrin za 1,3 odstotka in cene dobrin za vmesno porabo za 0,2 odstotka. V energetiki so upadle za en odstotka, brez upoštevanja teh cen pa bi se industrijski izdelki pri proizvajalcih podražili za 0,9 odstotka.

V primerjavi z lanskim julijem so imele največje rasti cen Romunija (+6,2 odstotka), Bolgarija in Latvija (v obeh +4 odstotki). Največje padce so imele Danska (-3 odstotki), Portugalska (-1,3 odstotka), ter Španija in Italija (v obeh -0,8 odstotka). Slovenija je imela po podatkih Eurostata 1,8-odstotno rast.