c S
Nepredvidljivo poslovno okolje po mnenju panelistov kliče po prilagodljivosti 03.09.2019 12:58 Bled, 03. septembra (STA) - Današnji poslovni del BSF je odprl Reinvention zajtrk v organizaciji Amcham Slovenija, ki je v ospredje postavil vprašanje poslovnega uspeha v dobi nepredvidljivosti in hitrih tehnoloških sprememb. Panelisti so izpostavili pomen prilagodljivosti, poleg implementacije novih tehnologij pa je po njihovem mnenju ključna sprememba miselnosti.

Kot je na dogodku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija) v sklopu Blejskega strateškega foruma (BSF) dejal profesor na IEDC - Poslovni šoli Bled in podjetnik Niko Slavnič, imajo v zelo povezanem svetu največ možnosti za uspeh najbolj odzivni. "Vse bolj ključna postaja hitrost," je poudaril.

Po mnenju regijskega direktorja Googla za jadransko regijo Joška Mrndža je prilagodljivost rešitev za večino "motenj", s katerimi se pri poslovanju soočajo podjetja. "Razmišljanje z druge perspektive lahko prinese velike rezultate," je poudaril in izpostavil tudi pomen izobrazbe.

S pomenom pogleda z druge perspektive se je strinjala ustanoviteljica družbe Belavoda Ina Kukovič Borovnik, ki v tem vidi enega od načinov za lažje soočanje s spremembami.

Direktor nemškega tehnološkega velikana SAP za južno in vzhodno Evropo Gregor Potočar je ob tem poudaril, da se premalo zavedamo, da imamo kot človeštvo danes največ možnosti za spreminjanje stvari v velikem obsegu doslej. Ker to prinaša tudi negativne vidike, je razumljivo, da lahko spremembe uspešno uvaja le tisti, ki vzbuja zaupanje, je ob tem dodal direktor korporativnih zadev za srednjo in vzhodno Evropo v družbi Microsoft Matthias Sachs.

Veliko poudarka so v razpravi namenili digitalizaciji. Estonski vladni svetovalec za digitalizacijo Marten Kaevats je predstavil estonski primer dobre prakse, ki se je začel z uvedbo obvezne digitalne identitete za državljane.

"Pri estonski digitalni transformaciji ni šlo toliko za implementacijo tehnologije kot za spremembo miselnosti. Tehnologija namreč ni več le orodje - gre za kulturo in način razmišljanja," je dejal.

Sogovorniki so se strinjali, da so potenciali umetne inteligence na marsikaterem področju še precej neizkoriščeni, kar je po mnenju vodje tehnoloških inovacij pri družbi Verint Joea Dumoulina tudi posledica premalo inovativnega pristopa k razvoju umetne inteligence.

Vodja oddelka SOC pri S&T Uroš Majcen je ob tem izpostavil problematiko kibernetske varnosti, ki prinaša "tisoč izzivov". "Preventiva in nadzor, draga, a ključna vidika, nista dovolj. Ključnega pomena je dejansko grožnjo, ko se ta pojavi, uspešno omejiti in odpraviti," je dejal.

Glede digitalizacije je bilo iz publike slišati vprašanja, kako preprečiti, da bo tehnološki razvoj mnoge "pustil zadaj". Sachs je poudaril, da je osnovno digitalno opismenjevanje mogoče zagotoviti vsem, starejšim pa za to ni treba "nazaj v šolo".

Kaevats je dodal, da je ta osnovna digitalna pismenost lahko odlična podlaga tudi za napredno učenje. "Ljudem je treba pokazati, da ni treba obvladati tehnologije, da jo lahko začnejo uporabljati. Zanimanje in dejavnost prineseta znanje," je poudaril.