c S
Gospodarsko ministrstvo razume Lekovo poslovno odločitev 03.09.2019 12:58 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo razumejo, da se morajo podjetja prilagajati tržnim razmeram, zato razumejo odločitev Leka, ki bo ustavil naložbo v širitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Ministrstvo odstopa od pogodbe o državni spodbudi, ki jo bo Lek po napovedih tudi vrnil.

Lek je za naložbo v širitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah dobil prvi obrok finančne spodbude v letu 2017 v višini 1,5 milijona evrov. Sedaj zaradi njegove odločitve ministrstvo odstopa od pogodbe, Lek pa bo moral do konca septembra to vrniti skupaj z zamudnimi obrestmi, kar so v družbi že napovedali.

"Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo si prizadevamo, da bi bilo v Sloveniji izvedenih čim več kakovostnih, trajnostnih, visoko tehnoloških investicijskih projektov z visoko dodano vrednostjo, vendar pa razumemo, da se morajo podjetja pri svojih odločitvah prilagajati trenutnim tržnim razmeram," so zapisali v odzivu na Lekovo odločitev.

Na ministrstvu so spomnili, da so med letoma 2009 in 2018 na podlagi zakona o spodbujanju tujih investicij in internacionalizacije podjetij dodelili finančno spodbudo za tuje investicije 14 podjetjem za 16 investicijskih projektov.

Eno od teh podjetij, in sicer Aha Mura, ki ji je vlada leta 2011 dodelila 5,8 milijona evrov spodbude v zameno za odprtje 920 novih delovnih mest v pomurski regiji, je šlo v stečaj, eno pa je dodeljeno finančno spodbudo delno vrnilo, saj investicijski projekt ni bil zaključen v celoti, so navedli.