c S
Vlagatelji v Evropi osredotočeni na dogajanje v Londonu 03.09.2019 10:56 London/Frankfurt/Pariz, 03. septembra (STA) - Vlagatelji v Evropi so bili ob začetku današnjega trgovanja osredotočeni na dogajanje v Londonu, kjer vlada politična negotovost po koncu poslanskih počitnic. Funt se zaradi pritiskov ceni v primerjavi z drugimi valutami, predvsem ameriškim dolarjem, rastejo pa delnice multinacionalk, ki bodo zaradi padca funta konkurenčnejše v tujini.

V Veliki Britaniji vlada velika negotovost o tem, kdaj in kako bo država zapustila EU. Opozicijski laburisti želijo preprečiti, da bi Velika Britanija EU 31. oktobra zapustila brez dogovora. Z njimi se ne strinja britanski premier Boris Johnson, ki naj bi pa v primeru, če bodo poslanci blokirali izstop Velike Britanije iz unije brez dogovora, razpisal predčasne volitve.

Posledično danes pada funt, ki je doslej izgubil približno en odstotek in prvič po januarju 2017 upadel pod vrednost 1,20 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dogajanje v Londonu negativno vpliva tudi na evro, ki je doslej zgubil 0,60 odstotka in je v Frankfurtu vreden 1,0968 dolarja.

Pod pritiskom so tudi borze v Evropi, zelena izjema današnjega trgovanja je le borza v Londonu, kjer je indeks FTSE 100 0,03 odstotka nad izhodiščem.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,54 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,59 odstotka, v Parizu pa CAC 40 0,55 odstotka.

Borze v Aziji niso imele enotne smeri. Tokijski Nikkei se je oblikoval 0,02 odstotka nad izhodiščem, v Šanghaju je Sanghai Composite pridobil 0,21 odstotka, v Hongkongu pa Hang Seng izgubil 0,36 odstotka.