c S
Evropske borze navzgor; cenejša nafta, šibkejši evro 03.09.2019 07:17 London/Frankfurt/Pariz, 02. septembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma nekoliko zvišali. Obseg trgovanja je bil sicer skromen, saj so borze v ZDA zaradi praznika danes ostale zaprte. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je znižal.

Nekoliko so k pozitivnemu vzdušju prispevali najnovejši statistični podatki s Kitajske, pravijo analitiki. Indeks nakupnih menedžerjev v predelovalnih dejavnostih finančnega časnika Caixin, ki je bil julija pri 49,9 točke, se je avgusta zvišal na 50,4 točke in se tako vrnil v območje rasti.

Med vlagatelji je bilo sicer tudi danes občutiti negotovost spričo vse večje nevarnosti, da bo Združeno kraljestvo iz EU izstopilo brez dogovora. Pozorni so tudi na orkan Dorian, drugi najmočnejši orkan nad Atlantikom vse od začetka spremljanja teh podatkov. Pričakovati je, da bo vzhodno obalo ZDA dosegel danes zvečer ali v torek po lokalnem času.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,17 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3432,54 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,12 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,23 odstotka. Precej bolj pa se je okrepil indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,04 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI zvišal za 0,29 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,61 odstotka. Negativna gibanja je bilo opaziti le na Dunaju, kjer se je indeks ATX znižal za 0,11 odstotka.

Tečaj evra se je danes obrnil navzdol. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0963 dolarja, potem ko je bilo treba zjutraj zanj še odšteti 1,10 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0968 dolarja oz. 0,68 centa nižje kot v petek.

Cene nafte so se danes nekoliko znižale. Orkan Dorian doslej na naftni trg še ni imel vpliva, nekoliko pa so na cene nafte vplivale nove carine, ki sta si jih medsebojno uvedli ZDA in Kitajska. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 54,82 dolarja, kar je 28 centov manj kot v petek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 61 centov na 58,64 dolarja.