c S
Argentina po padcu pesa na zgodovinsko dno sprejela izredne ukrepe 02.09.2019 14:33 Buenos Aires, 02. septembra (STA) - Argentina je zaradi hude devalvacije pesa in posledično vse globlje finančne krize v državi uvedla več izrednih ukrepov. Da bi zajezila padanje vrednosti nacionalne valute, je med drugim omejila nakupe tujih valut. Do pretresa na finančnem trgu je prišlo po porazu predsednika Mauricia Macrija na primarnih volitvah sredi avgusta.

V argentinski centralni banki so pojasnili, da so izredni ukrepi nujni za ohranitev stabilnosti pesa, argentinska vlada pa je sporočila, da so se na ta način odzvali tudi, da bi zagotovili normalno delovanje gospodarstva ter zaščitili raven zaposlenosti in potrošnike, poroča britanski BBC.

Argentinci bodo sicer lahko kupovali ameriške dolarje, a bodo za nakup več kot 10.000 dolarjev mesečno potrebovali posebno dovoljenje. Podjetja, ki bodo želela pese menjati za tuje valute ali opravljati nakazila v tujino, bodo morala za to pridobiti dovoljenje centralne banke. Ukrepi bodo v veljavi do konca leta.

Da bi ustavila stopnjevanje krize, se je Argentina s prošnjo za odlog poplačila državnega dolga obrnila tudi na Mednarodni denarni sklad (IMF).

Finančna kriza je v tej južnoameriški državi izbruhnila po avgustovskih primarnih volitvah, na katerih je nekdanji vodja kabineta nekdanje predsednice Cristine Kirchner, Alberto Fernandez, močno premagal sedanjega predsednika Macrija. Peso je posledično padel na najnižjo raven v zgodovini. Argentinci imajo že tradicionalno slabo zaupanje v nacionalno valuto in prihranke redno menjajo v dolarje.

Argentinsko gospodarstvo je šibko in je v globoki recesiji. V prvem četrtletju letošnjega leta se je skrčilo za 5,8 odstotka, v celotnem lanskem letu pa za 2,5 odstotka.

Država je prvo letošnje polletje sklenila z 22-odstotno inflacijo, kar predstavlja eno najvišjih rasti cen življenjskih potrebščin na svetu. Z revščino se spopada kar 32 odstotkov prebivalcev.

Pred vrati je tako grožnja pred petim delnim bankrotom v 30 letih.

Macri, ki se bo oktobra očitno prisiljen posloviti od funkcije, državo vodi od leta 2015, ko je zmagal z obljubami, da bo s serijo liberalnih gospodarskih reform okrepil argentinsko gospodarstvo. Ob podpori IMF je res sprožil nepriljubljene varčevalne ukrepe, s katerimi si je med državljani nakopal veliko nasprotnikov. Njihova kupna moč se je namreč dramatično zmanjšala.