c S
V Termah Maribor ustavili načrtovano prezaposlitev delavcev 02.09.2019 14:32 Maribor, 02. septembra (STA) - V družbi Terme Maribor so po navedbah Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ustavili postopek prezaposlitve delavcev hotela Habakuk na hčerinsko podjetje HBP. Ta postopek naj bi bil izveden zadnji dan avgusta, a je uprava umaknila načrt, čeprav je s sindikatom dosegla soglasje zanj. Zakaj se je tako odločila, ni znano.

Terme Maribor, ki so eden največjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, so hčerinsko podjetje HBP ustanovile lani in vanj prezaposlile okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju, konec avgusta letos pa naj bi na to hčerinsko podjetje prezaposlili še 86 ljudi, ki delajo v hotelu Habakuk.

A kot kaže, se to ni uresničilo. Kot je danes za STA povedal izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS Boštjan Medik, so bili tudi sami presenečeni nad informacijo, da je postopek prezaposlitve delavcev hotela Habakuk ustavljen. Še sredi avgusta so namreč s predstavniki uprave podjetja dorekli sporazum o zagotavljanju pravic tako sindikata kot sveta delavcev v hčerinski družbi in začeli pogovore o vsebini nove kolektivne pogodbe.

"Takrat so rekli, da gre vse po načrtih, kasneje pa smo dobili informacijo, da so ustavili postopke. Postopka prezaposlitve torej še niso speljali, delavci so še vedno zaposleni v matičnem podjetju," je povedal Medik. "Pojasnil, zakaj je tako, nismo dobili, prav tako nimamo kakšnih drugih informacij," je dodal.

Uprava Term Maribor na čelu z direktorico Tatjano Karpovitš na prošnjo STA za pojasnila (še) ni odgovorila.

Po neuradnih navedbah naj bi se za prezaposlovanje odločili zato, da bi lažje tržili oba pohorska hotela, medtem ko naj bi hoteli v mestu ostali ločeni. V ZSSS so bili zaskrbljeni, da bodo delavci s s tem izgubili del pravic, a so bili po avgustovskih pogovorih s predstavniki uprave pomirjeni in se zato niso odločili za morebitno zaostrovanje svojih aktivnosti.

"Kasneje so nam celo poslali osnutke aneksov k pogodbam o zaposlitvi. Nanje nismo imeli pripomb, ker je v njih pisalo, da vse določbe pogodbe o zaposlitvi, ki jih je delavec imel v Termah, ostanejo še naprej in se zanje spremeni le naziv delodajalca," je presenečen Medik.

Družba Terme Maribor je od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. Pod njenim okriljem so le še štirje hoteli - poleg Habakuka in Bellevueja še mestna Ibis in Mercure - ter Gostilna pri Treh ribnikih, ki je prav tako naprodaj.