c S
Tovšakova s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde 02.09.2019 14:03 Celje, 02. septembra (STA) - Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde zaradi zlorabe položaja, so danes povedali na celjskem okrožnem sodišču. Sporazum bodo presojali na torkovem predobravnavnem naroku in takrat izrekli tudi kazen. Dve obravnavi, razpisani za ta teden, pa je sodišče preklicalo.

Kot je danes povedal zagovornik Tovšakove Dušan Tanko, ji je tožilstvo tokrat očitalo manjšo finančno nezakonitost.

Celjsko sodišče je za Tovšakovo že dvakrat razpisalo predobravnavni narok, a so ga zaradi njenega zdravstvenega stanja preklicali. Sodišče je tedaj angažiralo tudi sodnega izvedenca ustrezne stroke, da bi podal mnenje o tem, ali se je Tovšakova sposobna udeleževati kazenskega postopka in na njem aktivno sodelovati. Obtožnico v tej zadevi je tožilstvo vložilo januarja letos.

Decembra lani je bil na sodišču medtem predobravnavni narok v zadevi Delamaris, na katerem je Tovšakova preklicala sporazum o priznanju krivde. Takrat je dejala, da je sporazum podpisala pod velikim pritiskom in da je bila v hudi stiski. Prepričana je, da je bil Vegradov posel z Delamarisom eden boljših in da takrat ni zlorabila svojega položaja kot direktorica propadlega velenjskega gradbinca.

Tovšakova je septembra lani po petih letih prestane kazni v drugih zadevah zapustila zapor na Igu. Obsojena je bila zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik v zadevi Čista lopata, goljufije z evropskimi sredstvi v zadevah Rimske terme in Betnava, dajanja daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ter oškodovanja Vegradovih upnikov. Prav tako je krivdo priznala v zadevi Hypo.